Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Air France-KLM και η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Castlelake είναι νέοι κύριοι μέτοχοι της σκανδιναβικής αεροπορικής εταιρείας SAS, μαζί με το δανικό κράτος.

Η Castlelake θα λάβει περίπου 32%, η Air France-KLM 19.9% και το δανικό κράτος θα κατέχει περίπου το 26%.

Ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Σκανδιναβίας κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ στα μέσα του 2022 μετά από χρόνια μάχης με το υψηλό κόστος σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση πελατών που προκάλεσε η πανδημία.

Η επενδυτική πρόταση μένει να οριστικοποιηθεί με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των δικαστηρίων στις ΗΠΑ και τη Σουηδία για την προστασία της πτώχευσης.

Η Air France-KLM το μερίδιο της στην προβληματική σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία ενισχύει το αποτύπωμα της σε μία αγορά όπου η επωνυμία SAS και το πρόγραμμα πιστότητας είναι εδραιωμένα.

Φιλοδοξεί να ενισχύσει το αποτύπωμα του Ομίλου στις σκανδιναβικές αγορές μέσω μιας εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών της και της SAS.

Στόχος της είναι να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην εδραίωση της ευρωπαϊκής αεροπορίας.

Εάν η συναλλαγή εγκριθεί το σύνολο της επένδυσης ανέρχεται στα 1.175 δισ. δολ από τα οποία 475 εκατ. δολ από κοινού μετοχές και 700 εκατ. με τη μορφή εξασφαλισμένων μετατρέψιμων ομολόγων.

Αναλυτικά η επένδυση της Air France-KLM θα αντιπροσωπεύει συνολικά 144.5 εκατ. δολ. Από αυτά, 109.5 εκατ. δολ θα επενδυθούν σε κοινές μετοχές και τα 35 εκατ. με τη μορφή εξασφαλισμένων μετατρέψιμων ομολόγων.

Ωστόσο δήλωσε ότι το μερίδιο της ενδέχεται να αυξηθεί για να της παραχωρηθεί ο έλεγχος μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, υπό την επιφύλαξη κανονιστικών όρων -όπως η έξοδος της SAS από την Star Alliance– και οικονομικών επιδόσεων.