Λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας στα σύνορα μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας, η Air New Zealand έχει ακυρώσει περισσότερες από 1000 πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με τη Leanne Geraghty, Chief Customer and Sales Officer της αεροπορικής εταιρείας, η κίνηση θα επηρεάσει περίπου 20.000 πελάτες.

Όπως έχουν τα πράγματα, το πρόγραμμα της αεροπορικής εταιρείας μετά τις 31 Δεκεμβρίου θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι περαιτέρω οδηγίες από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας.

«Λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας στα σύνορα μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας, η Air New Zealand έχει ακυρώσει περισσότερες από 1000 πτήσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021», εξήγησε η κ. Geraghty.

Ζήτησε συγγνώμη από τους πελάτες που επλήγησαν, αλλά δήλωσε ότι τα χέρια της Air New Zealand ήταν δεμένα.

«Αυτά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα νέα για οικογένειες και φίλους που σχεδίαζαν να καλύψουν τη διαφορά κατά τη διάρκεια των διακοπών», είπε.

«Ωστόσο, οι επιλογές μας είναι περιορισμένες μέχρι να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στα σύνορα και να λάβουμε πρόσθετη σαφήνεια από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας».

Τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών έκλεισαν επανειλημμένα λόγω αστραπιαίας καραντίνας και συμπλέγματα μικρής κλίμακας προτού η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν θεσπίσει μια αναστολή οκτώ εβδομάδων στις 23 Ιουλίου. Στις 17 Σεπτεμβρίου, αυτή παρατάθηκε.

Παρόλο που η αναστολή έπρεπε να επανεξεταστεί ξανά στα μέσα έως τα τέλη Νοεμβρίου, δεν έχουν γίνει προσαρμογές.

«Όταν διαμορφώθηκε το QFT (ταξίδια χωρίς καραντίνα) με την Αυστραλία, και οι δύο χώρες μας είχαν πολύ λίγες πρόσφατες περιπτώσεις μετάδοσης του COVID-19 στην κοινότητα και ένα πολύ συγκρίσιμο σχέδιο εξάλειψης», δήλωσε ο Chris Hipkins, Υπουργός Αντιμετώπισης Covid-19 της Νέας Ζηλανδίας.

“Αυτό έχει αλλάξει σημαντικά, ωθώντας την απόφασή μας να αναστείλουμε το QFT για επιπλέον οκτώ εβδομάδες.”

Οι πελάτες που ακυρώθηκαν τα εισιτήριά τους έχουν τη δυνατότητα να τα ανταλλάξουν με πίστωση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα. Όσοι έχουν εισιτήρια με δυνατότητα επιστροφής χρημάτων θα μπορούν να λάβουν επιστροφή χρημάτων.

Οι «κόκκινες πτήσεις» για πελάτες που χρειάζονται διαχειριζόμενη απομόνωση και καραντίνα (MIQ) θα συνεχιστούν. Αυτό περιλαμβάνει περιορισμένες πτήσεις στη Νέα Ζηλανδία από τη Μελβούρνη ή το Σίδνεϊ.

Παρόλα αυτά, οι επισκέπτες που εισέρχονται στην Αυστραλία από τη Νέα Ζηλανδία εξαιρούνται από την καραντίνα εάν είναι πλήρως εμβολιασμένοι και έχουν τεκμηρίωση αρνητικού τεστ PCR εντός τριών ημερών από την αναχώρησή τους.

Αυτό, ωστόσο, υπόκειται στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβάλλονται από τις υγειονομικές αρχές σε κάθε αυστραλιανή πολιτεία ή επικράτεια.

Επί του παρόντος, η Αυστραλία έχει μια ταξιδιωτική φούσκα μόνο με τη Σιγκαπούρη, αλλά ο πρωθυπουργός Scott Morrison έχει υποδείξει ότι παρόμοιες συμφωνίες με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα θα μπορούσαν να εγκριθούν σύντομα.

Παρόλα αυτά, οι πλήρως εμβολιασμένοι κάτοικοι της Σιγκαπούρης μπορούν να πετάξουν μόνο στη ΝΝΟ, τη Βικτώρια και το ACT χωρίς να τεθούν σε καραντίνα, καθώς άλλες πολιτείες και περιοχές, εκτός από τους Αυστραλούς που επιστρέφουν, συνεχίζουν να αρνούνται αφίξεις στο εξωτερικό.