Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τις επόμενες εβδομάδες η Airbnb θα δοκιμάσει διαφορετικούς τρόπους εμφάνισης τιμών για ορισμένα ακίνητα σε αγορές σε όλο τον κόσμο.

Η τιμή που θα φαίνεται στην αρχική αναζήτηση, θα περιλαμβάνει:

  • Τη διανυκτέρευση.
  • Το κόστος υπηρεσιών.
  • Το τέλος καθαρισμού.

Η Airbnb προχωρά σε αυτή την δοκιμή δύο χρόνια αφότου υιοθέτησε παρόμοιες αλλαγές στην τιμολόγηση της στην Ευρώπη.
Οι τιμολογιακές αλλαγές έγιναν μετά από αιτήματα για μεγαλύτερη διαφάνεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ορισμένες εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών, με επικεφαλής την Νορβηγική Αρχή Καταναλωτή.

Διαφορές σε μοντέλο εμφάνισης τιμών σε ΕΕ και ΗΠΑ

Στο ευρωπαϊκό μοντέλο, για αναζητήσεις με ημερομηνίες, η Airbnb εμφανίζει το συνολικό κόστος συμπεριλαμβανομένης της τιμής ακινήτου, των τελών καθαριότητας, των υπηρεσιών και του φόρου.

Αντίθετα, στις ΗΠΑ οι αναζητήσεις για καταχωρίσεις Airbnb σε αρκετές πόλεις εμφανίζουν στην αρχική αναζήτηση μόνο την τιμή διανυκτέρευσης. Και με “ψιλά γράμματα” παρακάτω, μια συνολική τιμή διαμονής που περιλαμβάνει τέλη, αλλά όχι φόρους.

Το τεστ αποτελεί μέρος μιας διαδικασίας ανασκόπησης

Το τεστ αποτελεί μέρος μιας διαδικασίας ανασκόπησης που ξεκίνησε τον Μάιο η Airbnb, μία ημέρα μετά την κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις αμοιβές της.

Η Airbnb λέει ότι μετά από αυτές τις δοκιμές τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει “αν ή πώς” θα αλλάξει τον τρόπο εμφάνισης των τιμών.

Όπως υπογραμμίζει η χρέωση υπηρεσιών της είναι κάτω από το 15% του συνόλου κράτησης για τις περισσότερες διαμονές. Και καλύπτει το κόστος των “προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχει η πλατφόρμα.

Το τέλος καθαριότητας είναι στη διακριτική ευχέρεια των οικοδεσποτών. Περίπου το 45% των οικοδεσπότες δεν χρεώνουν τέλος καθαριότητας και εκείνοι που πληρώνουν, κατά μέσο όρο, χρεώνουν λιγότερο από το 10% του συνολικού κόστους κράτησης”.