Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Airbnb εξετάζει το ενδεχόμενο να χρεώνει τους οικοδεσπότες στις ΗΠΑ για επιπλέον υπηρεσίες, όπως καθαρισμού.

Η πλατφόρμα με βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις μπορεί να συμπεριλάβει τους φόρους στην τιμολόγηση all inclusive που εφάρμοσε στις ΗΠΑ και σε ορισμένες αγορές που δεν την είχαν ήδη εφαρμόσει πέρυσι.

Αυτό ανακοίνωσε η Catherine Powell, παγκόσμια επικεφαλής φιλοξενίας της Airbnb κατά τη διάρκεια του Future of Lodging Forum 2023 που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Όπως υπογράμμισε το μέτρο αυτό βρίσκεται ακόμη σε συζητήσεις.

Η Catherine Powell, σχολίασε τη δήλωση του Brian Chesky, διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, ότι υπάρχει πιθανότητα να αρχίσουν να χρεώνουν οι οικοδεσπότες για διάφορες υπηρεσίες, εκτός από την προσφορά δωρεάν προϊόντων.

Η Airbnb εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει μια αγορά για τους οικοδεσπότες όπου μπορούν να αγοράζουν ή να συνάπτουν συμβόλαια για συνδιοργανωτές (co-hosts), καθαριστές και άλλες υπηρεσίες.

Υπάρχουν πάνω από μισό εκατομμύριο co-hosts στην πλατφόρμα. Η εταιρεία με βραχυχρόνιες ενοικιάσεις θα μπορούσε να λειτουργήσει μια αγορά με πωλητές. Αυτοί θα προσφέρουν υπηρεσίες σε οικοδεσπότες καθώς και σε νεοφυείς επιχειρήσεις που σχετίζονται με την εμπειρία των επισκεπτών.

«Έχουμε οικοδεσπότες που μας ρωτούν για υπηρεσίες καθαρισμού και άλλα πράγματα που μπορούν ή θέλουν να νοικιάσουν», δήλωσε η Catherine Powell.

Σύμφωνα με την ίδια, η Airbnb ενδέχεται να συμπεριλάβει τους φόρους στην all-in τιμολόγηση που εφαρμόζεται ήδη στις ΗΠΑ και ενδέχεται σε ορισμένες αγορές που δεν το έχουν ακόμη.

Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, η Airbnb εδώ και χρόνια εμφανίζει με μια πρώτη ματιά τη συνολική τιμή, συμπεριλαμβανομένων των φόρων.

Ωστόσο αυτό δεν ισχύει στην συνολική τιμή για μια ενοικίαση, στις ΗΠΑ. Το αρχικό ποσό περιλαμβάνει τις νυχτερινές τιμές, τις χρεώσεις της Airbnb και τα τέλη καθαρισμού, αλλά όχι τους φόρους. Οπότε οι επισκέπτες δεν έχουν ακριβή εικόνα της τελικής τιμής. Συχνά διαμαρτύρονται για συνολικά υψηλά τέλη καθαρισμού, τα οποία μάθαιναν μόνο όταν ήταν ώρα να ολοκληρώσουν την κράτηση.
Ορισμένοι οικοδεσπότες -οι οποίοι καθορίζουν τα τέλη καθαρισμού-  τα θεωρούν ως κέντρο κέρδους.

Σχετικά με τις αναφορές σχετικά για καθυστερήσεις της Airbnb πληρωμών σε οικοδεσπότες, η πλατφόρμα υποστήριξε ότι μόνο το 0,1% των καθυστερήσεων συνέβη λόγω προβλήματος του συστήματος της Airbnb. Από αυτές, το 99% επιλύθηκε εντός επτά ημερών.