
Ελλιπής αριθμός κατοικιών προς μακροχρόνια μίσθωση, υψηλά ενοίκια και ολοένα λιγότεροι κάτοικοι στα ελληνικά νησιά. Η πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb, έχει τα καλά της, αφήνει όμως όπως φαίνεται από το αναλυτικό ρεπορτάζ του BBC φοιτητές, εργένηδες, ανθρώπους που εργάζονται εποχικά αλλά και ντόπιους χωρίς στέγη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 74% των Ελλήνων διαθέτουν κατοικίες στην ιδιοκτησία τους, ωστόσο η οικονομική κρίση έκανε πολλούς ιδιοκτήτες να στραφούν σε «λύσεις» όπως είναι το Airbnb για να αυξήσουν το εισόδημα τους.
Στα ελληνικά νησιά το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα είναι τα νησιά της Πάρου, της Κέρκυρας ή ακόμη και της Κρήτης.
Για παράδειγμα, το νησί της Πάρου έχει μόνιμο πληθυσμό 13.000 κατοίκων, όμως ο αριθμός των επισκεπτών τα τελευταία χρόνια έχει καταγράψει σημαντική άνοδο. Μεταξύ του 2014 και του 2017, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε από 332.418 σε 421.418. Σύμφωνα με το Inside Airbnb, σήμερα, υπάρχουν 2.435 καταχωρήσεις για τουριστικά καταλύματα στο νησί με το 82,9% να αφορά σε ολόκληρα σπίτια ή μεγάλα διαμερίσματα.
Συνεντευξιαζόμενη του BBC στην Πάρο δηλώνει πως η Airbnb λειτουργεί προς όφελος του ενοικιαστή αφού οι φόροι και το κόστος διατήρησης του ακινήτου είναι χαμηλότερα. Αυτό που χρειάζεται όπως λέει η ίδια είναι η στήριξη από το κράτος ώστε να τονωθούν οι μακροχρόνιες μισθώσεις.
Αντίστοιχα, πολλοί φοιτητές στην Κέρκυρα αναγκάζονται να μείνουν σε ξενοδοχεία για το ακαδημαϊκό έτος ή ακόμη και σε Airbnb ενώ στα Χανιά ντόπιοι-ακτιβιστές διοργανώνουν καμπάνιες ενημέρωσης για το πρόβλημα.