Υπάρχει έντονη επιθυμία για ταξίδια, στην Ιταλία και σε όλο τον κόσμο, όπως επιβεβαιώνεται από την παρουσία των εκθετών στο BIT 2023, στο Allianz MiCo στο Μιλάνο από την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου έως την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, ενισχύοντας την ώθηση που καταγράφηκε το 2022. Και αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του κλάδου.

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο του UNWTO του Ιανουαρίου, ο αριθμός των διεθνών τουριστών διπλασιάστηκε το 2022 και αναμένεται να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα το τρέχον έτος.

Περισσότεροι από 900 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν στο εξωτερικό το 2022, διπλάσιος από τον αριθμό το 2021 και αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα (63%) των ταξιδιών πριν από την πανδημία.

Η Ευρώπη παραμένει μεταξύ των αγαπημένων προορισμών για τους παγκόσμιους ταξιδιώτες και έχει ήδη φτάσει σχεδόν το 80% των προ-πανδημικών επιπέδων, καλωσορίζοντας 585 εκατομμύρια αφίξεις το 2022.

Σε αυτό το σενάριο, η Ιταλία ξεχωρίζει και για τη θετική της τάση. Η Banca d’Italia σημειώνει ότι τους πρώτους εννέα μήνες του έτους η Bel Paese υποδέχτηκε περίπου 56 εκατομμύρια ταξιδιώτες από το εξωτερικό, σχεδόν διπλάσιος αριθμός το 2021 (+94%), μειώνοντας το χάσμα στο 26% σε σύγκριση με το ποσοστό πριν από την πανδημία .