Το διάσημο γεωθερμικό σπα Blue Lagoon και η πόλη Grindavik εκκενώθηκαν μετά από άλλη μια έκρηξη ηφαιστείου στη νοτιοδυτική Ισλανδία.

Η νέα ρωγμή άνοιξε κοντά στο Sundhnuksgigar στη χερσόνησο Reykjanes, η πέμπτη έκρηξη στην περιοχή από τον Δεκέμβριο.

Οι εκρήξεις από τον Δεκέμβριο έχουν αναγκάσει μια σειρά προσωρινών κλεισίματος στη Blue Lagoon.

Μια δήλωση στον ιστότοπο του αξιοθέατου την Τετάρτη (29 Μαΐου) ανέφερε: «Τους τελευταίους μήνες, μας υπενθύμισαν οι δυνάμεις της φύσης και πώς αυτές αναπόφευκτα μας επηρεάζουν όλους.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σεισμικής δραστηριότητας, χρειάστηκε να κλείσουμε προσωρινά τις δραστηριότητές μας, αλλά παραμείναμε σε στενή επαφή με τις ισλανδικές αρχές και ενεργήσαμε σύμφωνα με τις καθορισμένες προφυλάξεις και μέτρα στην περιοχή.

«Λόγω μιας ηφαιστειακής έκρηξης που ξεκίνησε στο Sundhnuksgígar στις 29 Μαΐου, λάβαμε προληπτικά μέτρα εκκένωσης και προσωρινού κλείσιμο όλων των επιχειρησιακών μας μονάδων. Λάβαμε την απόφαση να παρατείνουμε το κλείσιμο μέχρι τις 31 Μαΐου, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

«Θα επικοινωνήσουμε με όλους τους επισκέπτες που κάνουν κράτηση κατά τη διάρκεια αυτού του προσωρινού κλεισίματος. Δίνουμε πάντα προτεραιότητα στην ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού μας και βελτιώνουμε συνεχώς τις διαδικασίες μας για να κάνουμε την επίσκεψή σας πιο ευχάριστη.

«Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε στενά τις οδηγίες και τις συστάσεις των αρχών, συνεργαζόμενοι μαζί τους για να παρακολουθούμε την εξέλιξη των γεγονότων. Αυτή η δέσμευση ευθυγραμμίζεται με την ακλόνητη αφοσίωσή μας στη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας των πολύτιμων επισκεπτών και του προσωπικού μας».

Το αεροδρόμιο Keflavík, το οποίο εξυπηρετεί την πρωτεύουσα του Ρέικιαβικ, παρέμεινε ανοιχτό και λειτουργεί «με τον συνήθη τρόπο», αλλά προέτρεψε τους ταξιδιώτες να παρακολουθούν τις πληροφορίες πτήσεων.

Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο δήλωσε χθες το βράδυ: «Υπάρχει ακόμη σημαντική πηγή λάβας στο κύριο μέρος της ρωγμής, η οποία έχει μήκος περίπου 2,4 χιλιόμετρα.

«Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την ποσότητα των αερίων από το σημείο της έκρηξης».

Προειδοποίησε ότι μια αλλαγή στην κατεύθυνση του ανέμου θα σήμαινε ότι η ρύπανση από αέριο θα μεταφερθεί στα βορειοανατολικά και θα μπορούσε να γίνει αισθητή στην περιοχή της πρωτεύουσας σήμερα (Πέμπτη).

Μια ενημέρωση ταξιδιωτικών συμβουλών από το Υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη ανέφερε: «Οι ηφαιστειακές εκρήξεις και οι σεισμοί είναι συνηθισμένοι στην Ισλανδία.

«Πρόσφατα υπήρξε μια σειρά από ηφαιστειακές εκρήξεις στη χερσόνησο Reykjanes στη νοτιοδυτική Ισλανδία, η τελευταία στις 29 Μαΐου.

«Αυτά έχουν επηρεάσει την πόλη Γκρίνταβικ και την περιοχή στα βόρεια της. Μείνετε μακριά από αυτήν την περιοχή. Όλοι οι δρόμοι προς το Γκρίνταβικ και τη γύρω περιοχή είναι κλειστοί.

«Η πιθανότητα περαιτέρω εκρήξεων σε αυτήν την τοποθεσία παραμένει υψηλή. Ελέγξτε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για ενημερώσεις και ακολουθήστε τις συμβουλές των αρχών της Ισλανδίας σχετικά με το ταξίδι στην περιοχή.”