
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Η Boeing, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων, αντιμετωπίζει έναν αυξανόμενο κατάλογο προβλημάτων που δίνει στον Ευρωπαίο ανταγωνιστή της την Airbus, ένα πλεονέκτημα στους ουρανούς.
Η ποιότητα έχει γίνει σημαντική εστίαση στην αγορά και οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Boeing θα αναγκαστεί σε χαμηλότερο μερίδιο σε όγκο από ό,τι στο παρελθόν.
Ενώ η Boeing μπορεί να είχε προηγουμένως δώσει προτεραιότητα στο μερίδιο αγοράς, η τρέχουσα εστίαση της είναι η ποιότητα έναντι της ποσότητας. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αποδεχθεί χαμηλότερα μερίδια αγοράς σε όγκο από ό,τι τα τελευταία 20 χρόνια.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Airbus, η εταιρεία παρέδωσε 49 εμπορικά αεροπλάνα σε 28 πελάτες τον Φεβρουάριο, ενώ η Boeing 27 αεροσκάφη σε 22 πελάτες. Μέχρι στιγμής, τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, η Boeing έχει παραδώσει 54 αεροπλάνα, ενώ η Airbus και έχει το προβάδισμα με την παράδοση 79 τζετ.
Η Boeing αντιμετώπισε δυσμενείς εξελίξεις τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων δύο θανατηφόρων συντριβών του μοντέλου 737 Max και μιας μεγάλης γείωσης του αεροσκάφους της.
Τα πολυάριθμα φετινά περιστατικά που αφορούσαν αεροσκάφη της, συμπεριλαμβανομένης της έκρηξης κατά την πτήση, ενός βύσματος πόρτας 737 Max 9 σε αεροπλάνο της Alaska Airlines, έχουν ταλαιπωρήσει την εταιρεία.
Αυτό οδήγησε τις αεροπορικές εταιρείες να επανεξετάσουν τα σχέδια επέκτασης του στόλου τους λόγω των βραδύτερων ρυθμών παραγωγής και των καθυστερημένων παραδόσεων.
Μόνο φέτος, η τιμή της μετοχής της Boeing μειώθηκε 29%, μειώνοντας την χρηματιστηριακή της αποτίμηση στα 112,4 δισεκατομμύρια δολάρια και διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ Boeing και Airbus με το πιο σημαντικό περιθώριο που έγινε ποτέ.
Η Ομοσπονδιακή Αρχή Αεροπορίας ΗΠΑ (FAA) περιόρισε τον ρυθμό παραγωγής των αεροπλάνων Boeing 737 Max μετά από το περιστατικό στις 5 Ιανουαρίου, που το φις πόρτας έσκασε στα 16.000 πόδια πάνω από το έδαφος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα έρευνες σχετικά με τα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας της Boeing στην κατασκευή.
Σύμφωνα με Glen Ferguson, υπεύθυνο στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Boeing Defense Space & Security, τα πρόσφατα προβλήματα παραγωγής είναι πιθανό να οφείλονται στον υψηλό φόρτο των εργαζομένων που προκλήθηκε από τις γειώσεις των Max, την πανδημία καθώς και την αντικατάσταση εξειδικευμένου προσωπικού.
Οι επικεφαλής αεροπορικών εταιρειών είναι απογοητευμένοι λόγω της βραδύτερης καθυστέρησης παραγωγής και παράδοσης στη Boeing, καθώς επιθυμούν να αυξήσουν τη χωρητικότητα για να καλύψουν τη ζήτηση ταξιδιών μετά τον COVID-19.
Η Southwest με έδρα το Ντάλας, ο μεγαλύτερος πελάτης για το μικρότερο Boeing Max 7, δήλωσε ότι ενημερώθηκε για μείωση στις παραδόσεις αεροσκαφών 737 Max 8 το 2024 από 79 που αναμενόταν σε 46.
Λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων, η αεροπορική εταιρεία αναμένει ότι το χρονοδιάγραμμα παράδοσης θα είναι ρευστό. Σχεδιάζει να μειώσει τη χωρητικότητα και να βελτιστοποιήσει εκ νέου τα χρονοδιαγράμματα κυρίως για το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με αποτέλεσμα την πτώση της δυναμικότητας ολόκληρου του έτους κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Ο αερομεταφορέας επαναξιολογεί επίσης τις προηγούμενες προβλέψεις για το 2024, συμπεριλαμβανομένης της προσδοκίας για κεφαλαιουχικές δαπάνες.
Η Etihad Airways ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις παράδοσης από την Boeing εμποδίζουν τα σχέδια ανάπτυξης της.
Τον Φεβρουάριο, η αεροπορική εταιρεία παρέλαβε τρία νέα Boeing 787-9 Dreamliners, τα οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να παραδοθούν τον Ιούνιο του 2023.
Η οκτάμηνη καθυστέρηση στην παράδοση έχει διαταράξει τα σχέδια του δικτύου δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας.
Η United Airlines έχει κάνει παραγγελία για 277 αεροσκάφη Boeing 737 MAX 10 και εξασφάλισε 200. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Scott Kirby, άφησε να εννοηθεί ότι διερευνά τη δυνατότητα απόκτησης ενός Airbus A321 ως εναλλακτική λύση σε ορισμένα από τα MAX 10 που έχει σε παραγγελία. Δήλωσε ότι η εταιρεία αξιολογεί τα οικονομικά της συμφωνίας και θα προχωρήσει μόνο εάν έχει νόημα.
Εάν οι καθυστερήσεις της Boeing συνεχιστούν, κινδυνεύει να χάσει επιπλέον μερίδιο αγοράς από την Airbus, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες επανεξετάζουν τις στρατηγικές του στόλου τους και επιλέγουν τα αεροσκάφη στενής ατράκτου της Airbus, τα οποία ανταγωνίζονται άμεσα το 737 Max.