H Booking.com θα είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος της Atol σε «δύο με τρία χρόνια» παρά το γεγονός ότι οι δύο κορυφαίες εταιρείες Jet2Holidays και Tui στο Ηνωμένο Βασίλειο επεκτείνουν το προβάδισμά τους στις ανανεώσεις της Atol Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος ταξιδιών της White Hart Associates, Chris Photi.

Ο Chris Photi, έκανε την πρόβλεψη στο πρόσφατο Travel Weekly Future of Travel Conference. Ωστόσο, η Jet2Holidays και η Tui πρόσθεσαν σχεδόν 1,4 εκατομμύρια μεταφορές Atol από τον Οκτώβριο, ενώ η Booking υπέστη πλήγμα στη φιλοδοξία της να πουλήσει περισσότερες διακοπές, ή αυτό που αποκαλεί «συνδεδεμένα ταξίδια», όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμπόδισε την εξαγορά της πλατφόρμας πτήσεων eTraveli την περασμένη εβδομάδα.

Τα τελευταία στοιχεία της Atol, που δημοσιεύθηκαν από την CAA τη Δευτέρα, δείχνουν ότι η Jet2 πρόσθεσε 856.000 για να ανεβάσει την άδειά της στα 6,7 εκατομμύρια και η Tui 522.000 για να της δώσει μια Atol για 5,6 εκατομμύρια. Οι κρουαζιέρες Marella της Tui πρόσθεσαν επίσης 91.000 για να ανεβάσουν την άδειά τους στις 337,00 και να την φέρουν μέσα στις 10 πρώτες.

Και οι πέντε πρώτοι κάτοχοι ATOL αύξησαν τη χωρητικότητά τους, προσθέτοντας 2,7 εκατομμύρια επιβάτες στις άδειές τους, με την Booking να προσθέτει 331.000 για να φτάσει τα 2,4 εκατομμύρια και την easyJet Holidays 771.000 για να φτάσει κοντά στα 2,3 εκατομμύρια. Η We Love Holidays πρόσθεσε επίσης 229.000 για να παραμείνει στην τρίτη θέση με άδεια ATOL για μετακίνηση 2,7 εκατομμυρίων ταξιδιωτών.

Οι κάτοχοι των 20 κορυφαίων αδειών ATOL άλλαξαν σημαντικά την τελευταία δεκαετία, καθώς ορισμένες εταιρίες χρεοκόπησαν, ενώ, άλλες μπήκαν με… θόρυβο στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Photi, όσον αφορά την κατάταξη των δύο κορυφαίων σε δύο με τρία χρόνια, “η Booking.com θα είναι πρώτη με κάποια απόσταση και η easyJet Holidays θα είναι επίσης εκεί”.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι και οι δύο διεκδικητές αυξάνουν τη χωρητικότητά τους για τους επόμενους 12 μήνες, οι δύο πρώτοι καθώς και η Marella που ανήκει στην TUI κατέχουν, επί του παρόντος, ATOLS για σχεδόν τρεις φορές περισσότερους επιβάτες από την Booking και την easyJet.

Η Booking επιβεβαίωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εμποδίσει την εξαγορά της eTraveli ύψους 1,63 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι η εξαγορά είχε εγκριθεί από την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο διαδικτυακός γίγαντας, ο οποίος ήδη προμηθεύεται πτήσεις από την eTraveli και επέκτεινε τη συνεργασία του με την εταιρεία μετά την απόφαση, επέμεινε: “Η Επιτροπή κάνει λάθος τόσο στα στοιχεία της υπόθεσης όσο και στο νομικό πλαίσιο”.