Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Booking.com θα πληρώσει πρόστιμο 17 εκατ. δολαρίων στη Ρωσία, το οποίο εκδόθηκε από την Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία (FAS) της χώρας.
Η FAS επέβαλε το πρόστιμο, θεωρώντας ότι η Booking.com έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της.

Κατηγόρησε τον ταξιδιωτικό ιστότοπο που εδρεύει στο Άμστερνταμ ότι επέβαλε στα ξενοδοχεία «την υποχρέωση να παρέχουν και να συμμορφώνονται με την ισοτιμία της.

Για τα ξενοδοχεία, αυτό σήμαινε ότι δεν μπορούσαν να τιμολογήσουν τις υπηρεσίες τους σε άλλα κανάλια πωλήσεων χαμηλότερα από ό,τι στην Booking.com», δήλωσε η ρυθμιστική αρχή.
Ανέφερε επίσης ότι «οι ενέργειες της Booking.com περιορίζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά και οδηγούν σε παραβίαση των συμφερόντων των ξενοδοχείων».

Η FAS είχε προειδοποιήσει αρχικά τον διαδικτυακό γίγαντα καταλυμάτων σχετικά με τις ρήτρες ισοτιμίας τιμών τον Δεκέμβριο του 2019, λέγοντας ότι είχε παραβιάσει τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού και κατείχε «δεσπόζουσα θέση» στην αγορά συγκέντρωσης καταλυμάτων.

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή κινήθηκε μετά από αίτημα της OPORA Russia, ενός οργανισμού που εκπροσωπεί μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ο οποίος έδωσε στην Booking.com ένα μήνα για να διορθώσει την κατάσταση, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Μετά από μια δεύτερη προειδοποίηση, η FAS εξέδωσε το πρόστιμο τον Αύγουστο του 2020, για το οποίο στη συνέχεια ασκήθηκε έφεση από την Booking.com.

Ένα δικαστήριο της Μόσχας απέρριψε την προσφυγή της εταιρείας που διαχειρίζεται η Booking Holdings τον Νοέμβριο του 2021, ενώ ένα δικαστήριο επικύρωσε πρόσφατα την απόφαση.

Σε δήλωση της, η Booking.com αναφέρει ότι είναι «απογοητευμένη από την απόφαση σχετικά με το πρόστιμο.

Θα πληρώσουμε το πρόστιμο εντός του προβλεπόμενου χρόνου, ενώ εξετάζουμε τα νόμιμα επόμενα βήματα μας.

Η Booking.com συνεισέφερε πάντα θετικά στην ταξιδιωτική βιομηχανία. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι πρακτικές μας είναι δίκαιες με στόχο να συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το ταξιδιωτικό οικοσύστημα όπως κάναμε πάντα.

Και ειδικά τώρα κατά τη διάρκεια αυτής της άνευ προηγουμένου στιγμής στα ταξίδια που συνεχίζει να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην Booking.com, στους συνεργάτες μας σε ακίνητα και στον κλάδο μας συνολικά».

Τα τελευταία χρόνια, τα ρωσικά δικαστήρια έχουν επιβάλει πρόστιμα σε διεθνείς διαδικτυακούς κολοσσούς.
Συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Google, TikTok, Twitter και YouTube.
Οι λόγοι κυμαίνονται από την αποτυχία αφαίρεσης παράνομου περιεχομένου, την παρέμβαση στις εκλογές, την αποθήκευση προσωπικών δεδομένων εκτός της χώρας έως τις παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Ρωσίας.