Μετά από σχεδόν τρεις μήνες διαπραγματεύσεων σχετικά με τις προτάσεις της British Airways για την απόλυση έως και 1.255 πιλότων και την αλλαγή όρων και προϋποθέσεων, η Βρετανική Ένωση Πιλότων Αεροπορίας (BALPA) ξεκίνησε μια διαβούλευση με τους 4.300 πιλότους της BA για ένα πακέτο για προστασία των θέσεων εργασίας.

Το πακέτο περιλαμβάνει ως βασικά στοιχεία:

  • Εθελοντική μερική απασχόληση, εθελοντική αποχώρηση, εθελοντικές εξωτερικές αποσπάσεις.
  • Έναν αριθμό περίπου 300 πιλότων που απασχολούνται με μειωμένες αμοιβές κι έτοιμους να επιστρέψουν στην πτήση καθώς αυξάνεται η ζήτηση.
  • Αυτά τα μέτρα χρηματοδοτούνται από πιλοτικές περικοπές αμοιβών ξεκινώντας από 20% και μειώνονται σε 8% τα επόμενα δύο χρόνια και στη συνέχεια μειώνονται περαιτέρω στο μηδέν μακροπρόθεσμα.

Δεν θα υπάρξει «απόλυση και επαναπρόσληψη» πιλότων.

Η BALPA συνιστά στα μέλη της να αποδεχθούν αυτές τις προτάσεις ως τις καλύτερες που μπορούν να επιτευχθούν σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Ο Μπράιαν Στράτον, Γενικός Γραμματέας της BALPA, δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων διαπραγματεύσεών μας η British Airways δεν δεχόταν το πλήρες πακέτο μετριασμών που προωθήσαμε, κάτι που θα απέφευγε καθόλου απώλειες θέσεων εργασίας και χωρίς κόστος για την BA.

«Ως αποτέλεσμα θα υπάρξουν κάποιες υποχρεωτικές απολύσεις μεταξύ της πιλοτικής κοινότητας. Δεδομένης της αδιαλλαξίας της BA, έχουμε συγκεντρώσει το καλύτερο πακέτο που μπορούμε να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.”

Σε αυτές τις ειδήσεις, η International Airlines Group (IAG) δήλωσε ότι καλωσορίζει την χθεσινή ανακοίνωση της ένωσης πιλότων της British Airways BALPA ότι σκοπεύει να διεξαγάγει συμβουλευτική ψηφοφορία των μελών της σε σχέση με την προτεινόμενη συμφωνία αναδιάρθρωσης και απολύσεων που επιτεύχθηκε μεταξύ της ένωσης και της αερογραμμή. Αυτό ανταποκρίνεται στην κρίση COVID-19 που επηρεάζει την αεροπορική βιομηχανία.

Η ψηφοφορία πρόκειται να κλείσει στις 31 Ιουλίου 2020. Η IAG θα παράσχει μια περαιτέρω ενημέρωση εκείνη τη στιγμή.