Σύνταξη: tourismtoday.gr

Μεγάλο μέρος της Ευρώπης πρέπει να κηρυχθεί «πράσινο» για τα ταξίδια των Βρετανών.
Αυτό τονίζει η easyJet μετά από μελέτη που ανέθεσε σε επιδημιολόγους στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Γέιλ.
Η μελέτη αφορά τον αντίκτυπο στις περιπτώσεις νοσηλείας COVID στα διεθνή ταξίδια των Βρετανών.

Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό σύμφωνα με την easyJet είναι να προστατευθούν το σύστημα υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS). Καθώς και η επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού.

Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ετοιμάζεται να ανακοινώσει τις τις «πράσινες» χώρες για διεθνή ταξίδια.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία ανατρεπτικός παράγοντας για τα διεθνή ταξίδια των Βρετανών είναι η καραντίνα και οι δοκιμές.

Ελάχιστος ο αντίκτυπος του ταξιδιού στις περιπτώσεις νοσηλείας

Η ανάλυση δείχνει ότι από τις 12 Απριλίου ο αντίκτυπος του ταξιδιού στις περιπτώσεις νοσηλείας ήταν ελάχιστος.
Αυτό σημαίνει ότι τα ταξίδια από μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θα αυξήσουν τις νοσηλείες στο Ηνωμένο Βασίλειο λιγότερο από 4%.

Ο αερομεταφορέας πιστεύει ότι μια «πράσινη» χώρα πρέπει να είναι εκείνη όπου τα ταξίδια χωρίς περιορισμούς δεν θέτουν σε κίνδυνο το NHS ή την επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού.

Σε αυτή τη βάση, η easyJet πιστεύει ότι μεγάλο μέρος της Ευρώπης πρέπει να χαρακτηριστεί ως «πράσινη» για την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών από τις 17 Μαΐου.
Συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Η επίδραση του ταξιδιού στην Ευρώπη στη νοσοκομειακή περίθαλψη θα είναι ελάχιστη. Με μόνο έξι επιπλέον νοσηλείες στο Ηνωμένο Βασίλειο ανά ημέρα με τρέχοντα ημερήσιο μέσο όρο 145, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το παράδειγμα της Ισπανίας

Για παράδειγμα, η Ισπανία πρέπει να είναι «πράσινη»:

  • Τα ταξίδια από και προς την Ισπανία δεν θα αυξήσουν τα ποσοστά Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και δεν είναι επί του παρόντος στην «κόκκινη» λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου και υπάρχει χαμηλός επιπολασμός μεταλλάξεων.
  • Εάν η Ισπανία ήταν «πράσινη», μόνο τέσσερα άτομα την εβδομάδα θα νοσηλεύονταν με το Covid με βάση τα στοιχεία από τις 12 Απριλίου και τους αριθμούς επιβατών από το 2019. Κι αυτό είναι πιθανό να βελτιωθεί περαιτέρω καθώς προχωρούν τα προγράμματα εμβολιασμού.

Η μελέτη δείχνει ότι οι δοκιμές αντιγόνου κατά την είσοδο και την έξοδο στην καραντίνα θα είναι εξίσου αποτελεσματικές με μία δοκιμή PCR στην πρόληψη περαιτέρω μετάδοσης.

Η έκθεση αναφέρει ότι «η μετάβαση σε λιγότερο ευαίσθητες, αλλά φθηνές και υλικοτεχνικά ευέλικτες ταχείες δοκιμές αντιγόνων αποδίδει αποτελέσματα σχεδόν όμοια με αυτά που προσδιορίζονται με τη χρήση δοκιμών RT-PCR».

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο κορυφαίος επιδημιολόγος Δρ Τζέφρι Τάουνσεντ, μέλος της σχολής του Γέιλ.

«Οι καραντίνες ταξιδιού αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών για την πρόληψη της πρόληψης μολυσματικών ασθενειών από τον 14ο αιώνα, λέει ο Τζέφρι Τάουνσεντ.

Έχουμε αποφασίσει ότι μικρότερες καραντίνες και συνετές δοκιμές μπορούν να διευκολύνουν τα ταξίδια, σε περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητες για την αποφυγή επιπέδων μετάδοσης».

Γιόχαν Λούντγκρεν: Μεγάλο μέρος της Ευρώπης πρέπει να είναι στο «πράσινο»

«Είμαστε απολύτως δεσμευμένοι για μια ασφαλή επανεκκίνηση, υπογραμμίζει ο Γιόχαν Λούντγκρεν Διευθύνων σύμβουλος της easyJet.

Και είμαστε σίγουροι ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Προστατεύοντας ταυτόχρονα το σύστημα υγείας και την επιτυχία του προγράμματος εμβολίων.

Μπορούμε να δείξουμε μέσω αυτής της έρευνας ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να τοποθετήσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης στην πράσινη βαθμίδα χαμηλού κινδύνου.

Κι αυτό γιατί τα ταξίδια από διάφορες χώρες δεν θα επηρέαζαν το ποσοστό κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αλλά το πιο σημαντικό είναι πώς έχουν λίγες επιπτώσεις στις νοσηλείες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επιτυχία της διάθεσης εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει σπάσει τη σχέση μεταξύ των περιπτώσεων και της νοσηλείας.
Και μέχρι τον Μάιο και τον Ιούνιο αναμένουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί προοδευτικά λόγω του εμβολιασμού.

Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να δημοσιεύσει τόσο τις παραμέτρους για κάθε επίπεδο όσο και τον κατάλογο χωρών.

Έτσι οι καταναλωτές θα έχουν την απαραίτητη σαφήνεια σχετικά με το πού μπορούν να ταξιδέψουν. Και εν τω μεταξύ, πρέπει να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να μειώσει το κόστος των δοκιμών.

Καθώς η υπόλοιπη οικονομία αναδύεται από αυτό το κλείδωμα με ορισμένες προφυλάξεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο το ίδιο δεν είναι δυνατό για ταξίδια».