Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, εγγύηση δανείου έως περίπου 62 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 301 εκατομμύρια RON) υπέρ της ρουμανικής αεροπορικής εταιρείας Blue Air.

Το μέτρο αποσκοπεί στην αποζημίωση της αεροπορικής εταιρείας για τις ζημίες που υπέστη λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς και την παροχή επείγουσας υποστήριξης ρευστότητας.

Το μέτρο εγκρίθηκε εν μέρει βάσει του άρθρου 107 παράγραφος 2 στοιχείο β) της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) και εν μέρει βάσει των κατευθυντήριων γραμμών της Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και την αναδιάρθρωση του 2014 .

Η Blue Air είναι μια ιδιωτική αεροπορική εταιρεία της Ρουμανίας με βάσεις στη Ρουμανία, την Ιταλία και την Κύπρο. Με στόλο 18 αεροπλάνων, η Blue Air εξυπηρετεί 92 δρομολόγια και 15 χώρες, μεταφέροντας πάνω από 4 εκατομμύρια επιβάτες το 2019.

Η Blue Air χαρακτηρίστηκε ως προβληματική εταιρεία πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Ειδικότερα, η εταιρεία ήταν ζημιογόνος λόγω των εκτεταμένων επενδύσεων που ανέλαβε από το 2016 για τη βελτίωση του δικτύου δρομολογίων της.

Η αεροπορική εταιρεία επέστρεψε στην κερδοφορία το 2019 και στις αρχές του 2020, αλλά, καθώς και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αεροπορίας, υπέστη σημαντικές απώλειες λόγω της επιδημίας και των ταξιδιωτικών περιορισμών που έπρεπε να επιβάλουν η Ρουμανία και άλλες κυβερνήσεις για να περιορίσουν τη διάδοση του ιού. Η εταιρεία αντιμετωπίζει επί του παρόντος επείγουσες ανάγκες ρευστότητας.