Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC) εγκαινιάζει το Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα. Για την αντιμετώπιση του επείγοντος χαρακτήρα, η ETC δεσμεύεται να μειώσει στο 50% τις εκπομπές που παράγονται από δραστηριότητες της έως το 2030.

Παράλληλα θα υποστηρίξει τη δέσμευση στη δράση για το κλίμα μεταξύ των Εθνικών Οργανισμών Τουρισμού μελών της και να οδηγήσει τους ενδιαφερόμενους φορείς του τουρισμού στην Ευρώπη.

Υπογράφοντας τη Διακήρυξη της Γλασκώβης για την Κλιματική Δράση στον Τουρισμό, η ETC κατανοεί ότι η σχέση μεταξύ τουρισμού και κλιματικής αλλαγής είναι αδιαμφισβήτητη.

Η τουριστική βιομηχανία έχει και ευθύνη και ευκαιρία να προστατεύσει τους πόρους από τους οποίους εξαρτάται. Όπως το φυσικό περιβάλλον, την άγρια ζωής και την πολιτιστική κληρονομιά που ζωντανεύουν τις ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Μιλώντας για την έναρξη του Σχεδίου Δράσης για το Κλίμα, ο Luís Araújo, Πρόεδρος του ETC είπε ότι «η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, η οικοδόμηση ενός πιο ανθεκτικού και αναγεννητικού τομέα και η αποκατάσταση και αναζωογόνηση των πόρων προορισμού θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα και ευθύνη όλων των ενδιαφερόμενων μερών του τουρισμού.

Με αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο, η ETC όχι μόνο προσπαθεί να επιτύχει την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα στις δραστηριότητές της, αλλά και να ενδυναμώσει τα μέλη της ETC να αναλάβουν τολμηρή δράση για το κλίμα και να εμπνεύσουν τη βιομηχανία για σημαντικές πρωτοβουλίες».

Το Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση του ETC #105 στο Ταλίν, που φιλοξενήθηκε από την Visit Estonia.

Φέτος, το Ταλίν κατέχει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας, χάρη στη δέσμευσή του στη βιοποικιλότητα, τη βιώσιμη διακυβέρνηση και το κλίμα και την πράσινη καινοτομία.

Πλοήγηση στη διαδρομή προς το Net Zero

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η ETC θα επικεντρωθεί στη μείωση του αποτυπώματος που προκαλείται από τις επιχειρησιακές της δραστηριότητες, στοχεύοντας τα hotspot εκπομπών της. Αυτά είναι επαγγελματικά ταξίδια, εκδηλώσεις και ταξίδια FAM και επηρεαστών. Στόχος του οργανισμού είναι να φτάσει το Net Zero πριν από το 2050.

Μέσω του Σχεδίου Δράσης για το Κλίμα, το ETC στοχεύει επίσης να αξιοποιήσει τον ρόλο του ως οργανισμού-ομπρέλα για τους NTO στην Ευρώπη.

Η ETC θα καταλύσει και θα υποστηρίξει τα εθνικά μέλη της να δεσμευτούν για μια πράσινη μετάβαση, δημιουργώντας ευκαιρίες για συλλογική δράση στην Ευρώπη και παρέχοντας τεχνική υποστήριξη σχετικά με τη μετάβαση στο Net Zero.

Μερικές βασικές πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα είναι οι εξής:

  • Ετήσια μείωση 7% των εκπομπών για την επίτευξη του ενδιάμεσου στόχου του 2030.
  • Σύσταση Ομάδας Εργασίας για την Κλιματική Δράση εντός του οργανισμού.
  • Ανάπτυξη σχεδίου για τη βελτίωση των δεξιοτήτων και των γνώσεων μελών της ETC στη δράση για το κλίμα.
  • Δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας για τα μέλη της ETC. Στόχος είναι να μοιράζονται παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών, μελέτες περιπτώσεων και εργαλεία για τη δράση για το κλίμα.

Πρωτοπόρος στη δράση για το κλίμα στην τουριστική βιομηχανία

Λόγω της μοναδικής του θέσης στο σταυροδρόμι μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών τουριστικών δικτύων, η ETC έχει μια συναρπαστική ευκαιρία να οδηγήσει το ταξίδι προς το Net Zero για την τουριστική βιομηχανία στην Ευρώπη.

Το Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα περιγράφει τη δέσμευση της ETC να δώσει το παράδειγμα και να ευαισθητοποιήσει τον κλάδο σχετικά με τη δράση για το κλίμα.

Ο οργανισμός στοχεύει να προωθήσει τον επείγοντα χαρακτήρα μιας πράσινης μετάβασης στον τουρισμό, να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερομένων στον τουρισμό και να επιταχύνει τις κλιματικές δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Σχέδιο Δράσης της ETC για το κλίμα αναπτύχθηκε με την υποστήριξη του Travel Foundation, ενός κορυφαίου διεθνούς οργανισμού βιώσιμου τουρισμού.