Η FAA έχει εκδώσει προειδοποίηση που συμβουλεύει τις αεροπορικές εταιρείες και τους πιλότους για τα βήματα που πρέπει να λάβουν για να διατηρήσουν την ασφαλή λειτουργία τους.

Το πρακτορείο εξήγγειλε την προειδοποίηση ασφαλείας μετά από μια σειρά από εισβολές στο διάδρομο προσγείωσης με μεγάλη δημοσιότητα τους τελευταίους δύο μήνες και μετά από μια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε από την FAA στις 15 Μαρτίου.

Έξι σοβαρές εισβολές στο διάδρομο έχουν σημειωθεί από τον Ιανουάριο, αναφέρει η προειδοποίηση. Μεταξύ αυτών είναι μια σχεδόν σύγκρουση στο JFK της Νέας Υόρκης στις 13 Ιανουαρίου, όταν ένα αεροπλάνο της American Airlines διέσχισε έναν διάδρομο προσγείωσης, σύμφωνα με πληροφορίες χωρίς άδεια, αναγκάζοντας ένα αεροσκάφος της Delta να ματαιώσει την απογείωση.

Ένα άλλο παράδειγμα που αναφέρθηκε από την FAA έλαβε χώρα στο αεροδρόμιο του Όστιν στις 5 Φεβρουαρίου, όταν ένα αεροπλάνο φορτίου της FedEx διέκοψε την προσγείωση αφού έφτασε σε απόσταση 100 ποδιών από ένα αεροσκάφος που αναχωρούσε Νοτιοδυτικά. Τα αεροπλάνα είχαν εξουσιοδοτηθεί αντίστοιχα για προσγείωση και αναχώρηση στον ίδιο διάδρομο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FAA, υπήρξαν 615 εισβολές στα αεροδρόμια των ΗΠΑ από τον περασμένο Οκτώβριο έως τα τέλη Φεβρουαρίου, σε σύγκριση με 642 εισβολές κατά το ίδιο πεντάμηνο τα προηγούμενα χρόνια.

Η FAA προτρέπει τις αεροπορικές εταιρείες και τους πιλότους να τονίσουν τη σημασία της ευαισθητοποίησης των αεροσκαφών σε σχέση με διαδρόμους προσγείωσης και άλλα αεροσκάφη. Ο οργανισμός έχει επίσης προειδοποιήσει τις αεροπορικές εταιρείες να βεβαιωθούν ότι οι πιλότοι και οι αεροσυνοδοί κατανοούν τους κινδύνους που συνδέονται με την εξωτερική επικοινωνία κατά την απογείωση και την προσγείωση.

Επιπλέον, η FAA ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να ενθαρρύνουν το προσωπικό να χρησιμοποιεί εθελοντικά συστήματα αναφοράς για τον εντοπισμό αναδυόμενων ζητημάτων ασφάλειας. Οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει επίσης να ενισχύσουν την τήρηση των διαδικασιών και διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων των λιστών ελέγχου και των οδηγιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.