Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει για άλλη μία φορά η Frontex, προειδοποιώντας τους τουρίστες για ανεπίσημους ιστότοπους σχετικά με το  Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών (ETIAS).

Σύμφωνα με τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αρμόδιος για την παρακολούθηση των εξωτερικών συνόρων του μπλοκ, οι ύποπτοι ιστότοποι ETIAS συχνά μπορεί να φαίνονται στον ταξιδιώτη ως επίσημες σελίδες Σένγκεν.

Η Frontex αποκαλύπτει ότι μέχρι στιγμής, έχει εντοπίσει πάνω από 100 ανεπίσημους ιστότοπους, δύο φορές περισσότερους από τον Απρίλιο του 2023.
Αυτοί, προσφέρουν πληροφορίες για το ETIAS σε ταξιδιώτες από περισσότερες από 60 χώρες.
Επισημαίνει ότι ενώ ορισμένοι λειτουργούν νόμιμα, υπάρχουν πολλοί άλλοι που φαίνονται «σκιώδεις».

Οπως υπογραμμίζει η αρχή, ο μόνος επίσημος ιστότοπος για το ETIAS είναι το europa.eu/etias.
Επί του παρόντος, ο ιστότοπος δεν είναι ανοιχτός για αιτήσεις, ωστόσο, θα είναι έτοιμος μέχρι να γίνει υποχρεωτική η απαίτηση, το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Εκτός από τον ιστότοπο, οι ταξιδιώτες θα μπορούν επίσης να κατεβάσουν την εφαρμογή ETIAS για κινητά και να υποβάλουν αίτηση από αυτήν. Η εφαρμογή δεν είναι ακόμη έτοιμη, αλλά μόλις γίνει, θα είναι διαθέσιμη τόσο σε android όσο και σε iOS.

Οι κίνδυνοι για τους ταξιδιώτες

Μεταξύ των κύριων κινδύνων που προκύπτουν από την υποβολή αίτησης για ETIAS μέσω τέτοιων ιστότοπων, σύμφωνα με τον Frontex, είναι ότι οι ταξιδιώτες πληρώνουν τέλη υψηλότερα από τα απαιτούμενα 7 ευρώ, για την υποβολή αίτησης μέσω της επίσημης ιστοσελίδας, καθώς και η κλοπή ταυτότητας.

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι θα είναι απολύτως νόμιμο για τους ταξιδιώτες να εξουσιοδοτήσουν άλλο άτομο ή έναν νόμιμο εμπορικό διαμεσολαβητή να υποβάλει αίτηση για ETIAS για αυτούς.