Η μεγαλύτερη ταξιδιωτική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου Hays Travel ανακοίνωσε επιστροφή στα κέρδη για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας.

Τρία χρόνια από τη διάσωση καταστημάτων και θέσεων εργασίας της Thomas Cook, η εταιρεία ανακοίνωσε μια κερδοφόρα χρονιά για τον όμιλο το 2021 και το 2022. Η 42χρονη εταιρεία με έδρα το Σάντερλαντ αντιμετώπισε πολλαπλές προκλήσεις για την ταξιδιωτική βιομηχανία κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η εταιρεία έχει πλέον δηλώσει κέρδος προ φόρων £14,35 εκατομμυρίων από τις δραστηριότητές της σε καταστήματα λιανικής, διαδικτυακά κέντρα εξυπηρέτησης, κατ’ οίκον εργασία, franchise, συνάλλαγμα και τον Όμιλο Independence (παροχή υπηρεσιών back-office σε άλλα ανεξάρτητα ταξιδιωτικά γραφεία).

Αυτό συνέβη παρά τους ταραχώδεις 12 μήνες με τους συνεχιζόμενους περιορισμούς του κορωνοϊού, την παραλλαγή Omicron, την εθνική κρίση στρατολόγησης και αργότερα την τραγική ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που επηρεάζει ολόκληρη την ταξιδιωτική βιομηχανία.

Οι ταξιδιωτικές κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 221% σε σύγκριση με το 12μηνο που έληξε στις 30 Απριλίου 2021 και ο Όμιλος πέτυχε αξία συναλλαγής £1,07 δις. Η εταιρεία προχώρησε σε δύο εξαγορές και συνεχίζει να μην έχει χρέος και να μην χρησιμοποιεί υπεραναλήψεις. Ο ισολογισμός συνέχισε να ενισχύεται με σημαντική βελτίωση στις πωλήσεις κρουαζιέρας και τουριστικών διακοπών. Η πελατειακή βάση αυξήθηκε, με το 52% των πελατών να είναι νέοι στα καταστήματα Hays Travel και πρώην Thomas Cook σε σύγκριση με 19% το 2019.

Η Hays Travel απέκτησε επιτυχώς την άδεια λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής της Thomas Cook στις 9 Οκτωβρίου 2019. Η ιδιοκτήτρια και πρόεδρος, Dame Irene Hays, δήλωσε: «Αυτά τα αποτελέσματα δικαιολογούν την απόφασή μας να αποκτήσουμε το κατάστημα λιανικής της Thomas Cook και έχουμε εκπληρώσει τη δέσμευση που λάβαμε στη συνέχεια να επιστρέψουν τα υπόλοιπα καταστήματα στο κέρδος. «Το κλειδί της επιτυχίας μας είναι το ήθος εξυπηρέτησης πελατών μας. Κάθε φορά που εμφανιζόταν μια νέα πρόκληση –είτε ήταν φανάρια, περιορισμοί ή ακυρωμένες πτήσεις– οι πράκτορες μας ήταν εκεί για τους πελάτες τους.”

Η διαφοροποίηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας για την παροχή υπηρεσιών επεξεργασίας επιχειρήσεων, η χρήση δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας στο κέντρο επαφής και η ισχύς του ισολογισμού πριν από την πανδημία έπαιξαν ρόλο στη διατήρηση της επιχείρησης. Με νέες προκλήσεις στον ορίζοντα, κυρίως την κρίση κόστους ζωής, το επιχειρηματικό σχέδιο της Hays Travel παραμένει φιλόδοξο και εφικτό, δήλωσε η Dame Irene.

Και πρόσθεσε: «Η ζήτηση για διακοπές συνεχίζεται. Ως ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος πράκτορας του Ηνωμένου Βασιλείου, η τεράστια γκάμα προϊόντων μας σημαίνει ότι μπορούμε να βρούμε διακοπές για άτομα με χαμηλό προϋπολογισμό ή όσους θέλουν πολυτέλεια, μεγαλύτερες κρουαζιέρες ή περιοδεύουσες διακοπές, και βλέπουμε πολύ περισσότερα άτομα να επιλέγουν να κατανείμουν το κόστος απευθείας χρέωση. «Κατά το τρέχον έτος θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε οργανικά και μέσω εξαγορών, καθώς και να αναπτύσσουμε τα τμήματα Independence Group, Exchange Exchange και Homeworking, συνεχίζοντας να επικεντρωνόμαστε σε διακοπές εξαιρετικής αξίας και εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών».

Το 2019 η εταιρεία διατήρησε όλους τους πρώην υπαλλήλους της Thomas Cook που ήθελαν να ενταχθούν στην Hays Travel και αύξησε το συνολικό προσωπικό στα τρία χρόνια από την εξαγορά. Υπάρχουν τώρα 542 θέσεις μαθητείας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο σε ρόλους ταξιδιωτικού πράκτορα ή κεντρικών γραφείων.

Η Dame Irene επαίνεσε τη δέσμευση και τις δεξιότητες του προσωπικού της εταιρείας: «Οι άνθρωποι μας ήταν για άλλη μια φορά εκπληκτικοί. Η επιτυχία της εταιρείας στις 22/21 οφείλεται στη φανταστική της δέσμευση για συνεχή εξυπηρέτηση πελατών καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και έκτοτε. «Συνεχίσαμε να προσλαμβάνουμε και να εκπαιδεύουμε περισσότερους ταξιδιωτικούς πράκτορες και θέσεις κεντρικών γραφείων και υπερδιπλασιάσαμε τον αριθμό των μαθητευόμενων. Χαίρομαι που μπορούμε τώρα να συνεχίσουμε να επιβραβεύουμε τις ομάδες λιανικής μας για την πίστη και τη σκληρή δουλειά τους με ένα σημαντικά αυξημένο πρόγραμμα μπόνους.

“Είμαι επίσης στην ευχάριστη θέση να επαναφέρω τις συνεισφορές μας στις τοπικές κοινωνίες μέσω των παραρτημάτων μας σε όλη τη χώρα και του Hays Travel Foundation.” Το Hays Travel Foundation στοχεύει να βοηθήσει τους νέους να επιτύχουν και να είναι το καλύτερο που μπορούν στην υγεία, τον αθλητισμό, τις τέχνες και την εκπαίδευση. Η εταιρεία χρηματοδοτεί επίσης κοινοτικές συνεργασίες σε όλα τα καταστήματά της για την υποστήριξη φιλανθρωπικών σκοπών στην περιοχή τους.