Σύνταξη tourismtoday.gr

Η ολλανδική πολυεθνική Heineken εγκαταλείπει οριστικά τη Ρωσία, καθώς πουλά τις εκεί επιχειρήσεις της στον ρωσικό Όμιλο Arnest, παραγωγό συσκευασιών και καλλυντικών.

Ο νέος ιδιοκτήτης θα καταβάλει το (συμβολικό) ποσό του 1 ευρώ για το σύνολο
(100%) των μετοχών που αποκτά και υπόσχεται να αποπληρώσει εντός τριών ετών ποσό
ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ που είχε λάβει ως πίστωση η ρωσική θυγατρική της Heineken από την τελευταία.
Η πώληση θα κοστίσει στη Heineken περίπου 300 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της αποπληρωμής του δανείου από την Arnest.
Η εταιρεία διέγραψε ήδη πέρυσι αυτό το ποσό και ως εκ τούτου υποστηρίζει ότι ο αντίκτυπος της εν λόγω συναλλαγής στα κέρδη της είναι «αμελητέος».

Οι ρωσικές δραστηριότητες της Heineken κατά τα τελευταία χρόνια σημείωναν απώλειες. Τον Μάρτιο 2022 η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη Ρωσία, διότι οι δραστηριότητές της εκεί «δεν είναι πλέον βιώσιμες ούτε μπορούν να διατηρηθούν μέσα στο τρέχον περιβάλλον».

Στις επικρίσεις που δεχόταν για τον βραδύ ρυθμό απόσυρσης της από τη Ρωσία απαντούσε ότι ήθελε να επιτύχει την «εύρυθμη μεταφορά» σε έναν νέο ιδιοκτήτη αλλά και να διασφαλίσει το μέλλον των 1.800 εργαζομένων της στη χώρα.

Επιπλέον, αντιμετώπιζε καθυστερήσεις καθώς το Κρεμλίνο, στο πλαίσιο των αντιποίνων του, έχει εισαγάγει για τις δυτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα κανόνες που θέτουν προσκόμματα στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων τους.

Η Arnest αναλαμβάνει να διευθετήσει σε έναν βαθμό το ανωτέρω πρόβλημα (λ.χ. θα καταβάλει στο ρωσικό ταμείο μια «εθελοντική προσφορά» στο 5% έως 10% της αξίας της εταιρείας, την οποία κανονικά θα έπρεπε να καταβάλει η πωλήτρια εταιρεία) και αποκτά τα εκεί εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της Heineken, μεταξύ των οποίων 7 ρωσικές ζυθοποιίες.

Επίσης, διατηρεί το προσωπικό των 1.800 ατόμων παρέχοντάς τους τριετή εγγύηση εργασίας.

Η Arnest θα μπορεί επίσης για κάποιο διάστημα να πουλά μάρκες από το φάσμα προϊόντων της Heineken.