Ο τουρισμός της Ελλάδας θεωρείται ένας από τους νικητές της κρίσης του κορωνοϊού. Ήδη το καλοκαίρι του 2021, πολλές ελληνικές περιοχές κατέγραψαν περισσότερους ταξιδιώτες από ό,τι πριν από την πανδημία.

Και φέτος τα σημάδια είναι επίσης καλά για άλλο ένα δισκογραφικό καλοκαίρι. Ενώ η χώρα ήταν προηγουμένως γνωστή περισσότερο για οργανωμένο τουρισμό, τα ταξίδια με ενοικίαση διακοπών αυξάνονται τώρα. Αυτό θέλει να διασφαλίσει και η εταιρεία ταξιδιωτικής τεχνολογίας Holidu και πλέον εκπροσωπείται στην ελληνική αγορά με τη θυγατρική της Bookiply , με έδρα και τις δύο στο Μόναχο.

Η εταιρεία θέλει να διευκολύνει τους παρόχους ενοικίασης διακοπών να εμπορεύονται τα ακίνητά τους και ταυτόχρονα την πρόσβαση των ταξιδιωτών στα καταλύματα – με άλλα λόγια, να φέρει και τις δύο πλευρές πιο κοντά.

Η Bookiply βοηθά στη διασφάλιση επαρκούς προβολής των παραθεριστικών ακινήτων στην Ελλάδα με το δικό της λογισμικό μάρκετινγκ και διαχείρισης – και με μια ολοκληρωμένη υπηρεσία για ενοικιαστές κατοικιών επιτόπου (www.bookiply.gr).

Από την Αθήνα, οι ειδικοί της Bookiply θα εξυπηρετούν ολόκληρα τα νησιά του Ιονίου όπως η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος. Κατά τη διάρκεια του έτους πρόκειται να ανοίξουν και άλλες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένου ενός δεύτερου γραφείου στην Ελλάδα. Και η πύλη κρατήσεων για ενοικίαση διακοπών Holidu κάνει τις προσφορές εύκολα προσβάσιμες στους ταξιδιώτες. Στην ελληνική ιστοσελίδα του Holidu (www.holidu.gr), οι Έλληνες ταξιδιώτες μπορούν πλέον να κάνουν κράτηση για ενοικίαση διακοπών στην εθνική τους γλώσσα. Επιπλέον, όλοι οι χρήστες του Holidu έχουν πρόσβαση σε μια ακόμη μεγαλύτερη, πιο διαφανή γκάμα ελληνικών παραθεριστικών καταλυμάτων.

Οι περισσότερες περιοχές έχουν ήδη καλές κρατήσεις το καλοκαίρι και η χαμηλή περίοδος η
Ελλάδα αναμένει καλοκαίρι ρεκόρ φέτος. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του Holidu: Μόνο το 32% των καταλυμάτων για διακοπές στην Ελλάδα είναι ακόμα διαθέσιμα την υψηλή περίοδο. Στα δημοφιλή νησιά, το 73% των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων έχει ήδη κρατηθεί, στα Ιόνια Νησιά ακόμη και το 76%. Οι Παξοί είναι σχεδόν πλήρως κρατημένοι, μόνο το 15%  των ενοικιαζόμενων διακοπών είναι ακόμα με δυνατότητα κράτησης για το καλοκαίρι.

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί

Οι περισσότερες αναζητήσεις για τους καλοκαιρινούς μήνες αφορούν προορισμούς στην Κρήτη (40%), στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (38%) και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Από τα νησιά, η Κέρκυρα (25%), η Ζάκυνθος (13%) και η Ρόδος (12%) θα σημειώσουν ιδιαίτερα καλή βαθμολογία το καλοκαίρι του 2022. Ακολουθούν η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κεφαλονιά και η Κως.

Επιπλέον, η ομάδα Online Marketing της Holidu προσδιόρισε πρόσφατα ότι οι παραλίες της Ελλάδας είναι οι πιο δημοφιλείς στην Ευρώπη σε μια κατάταξη με τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Ευρώπης. Η κατάταξη βασίζεται στις αναζητήσεις Google των Βρετανών χρηστών και στον αριθμό των αναρτήσεων στο Instagram κάτω από τα αντίστοιχα hashtags (5.400 αναζητήσεις Google το μήνα και περισσότερες από 142.294 αναφορές στο Instagram).

Οι ταξιδιώτες θα ξοδέψουν περισσότερα για το ταξίδι τους για διακοπές στην Ελλάδα το 2022

Κατά μέσο όρο, μια ενοικίαση διακοπών στην Ελλάδα κοστίζει 167 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά κατάλυμα στην υψηλή περίοδο. Όμως εντός Ελλάδας υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην τιμή. Τα πιο ακριβά είναι τα νησιά Μύκονος (602 ευρώ) και Σαντορίνη (428 ευρώ). Γίνεται σημαντικά φθηνότερο για τον ταξιδιώτη σε Ιόνια Νησιά (201 ευρώ) και Κρήτη (160 ευρώ).

Κατά μέσο όρο, τέσσερις επισκέπτες φτάνουν και μένουν για εννέα ημέρες. Το μέσο κόστος το 2022 είναι 2.205 ευρώ ανά κράτηση, 50 τοις εκατό υψηλότερο από το 2019. Οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα ξοδεύουν επίσης περισσότερα στις διακοπές τους από, για παράδειγμα, οι παραθεριστές στην Ισπανία (552 ευρώ ανά κράτηση) και οι ταξιδιώτες που κατευθύνονται προς την Κροατία (1.476 ευρώ ανά κράτηση). Οι ταξιδιώτες με ενοικίαση διακοπών που κάνουν κράτηση για τη διαμονή τους μέσω Holidu προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία (34 τοις εκατό), ακολουθούμενοι από χρήστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και τη Γαλλία.