Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Holland America Line (HAL) έγινε η πρώτη μάρκα Carnival Corporation που πραγματοποίησε μακροπρόθεσμη δοκιμή βιοκαυσίμου 100% σε πλοίο.
Η δοκιμή διάρκειας 20 ημερών πραγματοποιήθηκε στο Volendam στο Ρότερνταμ.

Το προηγμένο βιοκαύσιμο προέρχεται από πρώτες ύλες που είναι πιστοποιημένες ως 100% απόβλητα ή κατάλοιπα.

Τις πρώτες πέντε ημέρες της δοκιμής το κρουαζιερόπλοιο χρησιμοποίησε ένα μείγμα 30% βιοκαυσίμων και 70% πετρελαίου εσωτερικής καύσης (MGO) σε έναν από τους κύριους βοηθητικούς κινητήρες του.

Για τις τελευταίες 15 ημέρες δοκιμών, το πλοίο χρησιμοποίησε 100% βιοκαύσιμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια μείωση κατά 78% στις εκπομπές CO2 του κύκλου ζωής κατά τις τελευταίες 15 ημέρες της δοκιμής σε σύγκριση με τις εκπομπές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θαλάσσης, σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής βιώσιμων βιοκαυσίμων GoodFuels.

Το Volendam επιλέχθηκε για τη δοκιμή αφού βρισκόταν στο Ρότερνταμ, ένα από τα παγκόσμια λιμάνια όπου η GoodFuels λειτουργεί την απαραίτητη υποδομή για την παροχή υπηρεσιών τροφοδοσίας βιοκαυσίμων.

Η χρήση ενός βιοκαυσίμου “απόθεσης” όπως αυτό που δοκιμάστηκε στο Volendam δεν απαιτεί επανατοποθέτηση στο πλοίο ή ειδικό εξοπλισμό, ανέφερε η γραμμή.

Και η γερμανική μάρκα AIDA Cruises της Carnival Corporation συνεργάστηκε επίσης με την Goodfuels τον Ιούλιο για να πραγματοποιήσει μια δοκιμή μικτών βιοκαυσίμων στο Aidaprima στο Ρότερνταμ.

Ενώ τα βιοκαύσιμα έχουν δοκιμαστεί σε μεγάλους κινητήρες ντίζελ σε παράκτιες ερευνητικές εγκαταστάσεις και σε λίγα φορτηγά πλοία, αυτά αντιπροσώπευαν τις πρώτες ζωντανές δοκιμές σε κρουαζιερόπλοια που λειτουργούν.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που είχαμε αυτή την ευκαιρία να δοκιμάσουμε έναν πόρο καυσίμου επόμενης γενιάς σε ένα πλοίο Holland America Line και είμαστε πολύ ενθαρρυμένοι από τα αποτελέσματα, δήλωσε ο Gus Antorcha πρόεδρος της HAL.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης μας στη βιωσιμότητα, αναζητούσαμε πάντα λύσεις αιχμής στις περιβαλλοντικές προκλήσεις που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους στόχους αειφορίας της Carnival Corporation τις επόμενες δεκαετίες».

Οι στόχοι της γραμμής κρουαζιέρας

Η εταιρεία κρουαζιέρας στον κόσμο φιλοδοξεί να επιτύχει δραστηριότητες καθαρού ουδέτερου άνθρακα έως το 2050. Για τον λόγο αυτό στοχεύει σε:

  • Μείωση του άνθρακα κατά 40% ανά διαθέσιμη ημέρα χαμηλότερης θέσης έως το 2030.
  • Επέκταση της στρατηγικής εναλλακτικών καυσίμων μέσω του προγράμματος υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
  • Επέκταση των δυνατοτήτων μπαταρίας, κυψελών καυσίμου και βιοκαυσίμων.
  • Μείωση κατά 50% στις απόλυτες εκπομπές σωματιδίων στον αέρα έως το 2030.