Ο ιατρικός σύμβουλος της IATA, Δρ Ντέιβιντ Πάουελ, πιστεύει ότι η Omicron θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης στο αεροπλάνο έως και δύο ή τρεις φορές σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές του COVID-19.

Παρόλο που το Omicron φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικό από άλλους τύπους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) διευκρινίζει τώρα ότι η καμπίνα του αεροσκάφους παραμένει ένα περιβάλλον πολύ χαμηλού κινδύνου για τη διάδοση του Covid-19.

Η διάταξη των θέσεων των επιβατών, η κάλυψη και οι καλύτερες διαδικασίες υγιεινής είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού του αεροσκάφους που συμβάλλουν σε ένα περιβάλλον χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων Omicron αυξάνεται παγκοσμίως, οι συμβουλές της IATA προς τους ταξιδιώτες παραμένουν «αμετάβλητες και ακόμη πιο ζωτικής σημασίας», σύμφωνα με τον οργανισμό.

Σύμφωνα με τον Δρ Πάουελ, οι καμπίνες των αεροπλάνων εξακολουθούν να είναι πολύ πιο ασφαλείς από άλλα πολυσύχναστα εσωτερικά περιβάλλοντα, αλλά οι μάσκες εξακολουθούν να είναι ένα ζωτικό εργαλείο για να σώσετε τον εαυτό σας και τους άλλους από το να αρρωστήσετε.

Στην αρχή της πανδημίας, επαγγελματίες υγείας και πολιτικοί άρχισαν να μας πιέζουν να φοράμε μάσκες προσώπου.

Μας ζητήθηκε να φορέσουμε επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες μάσκες εκείνη την εποχή, καθώς υπήρχε περιορισμένη ποσότητα χειρουργικών μασκών μιας χρήσης και πιο προστατευτικές μάσκες ιατρικής ποιότητας που έπρεπε να συντηρηθούν για το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης πρώτης γραμμής.

Παρόλο που οι επαναχρησιμοποιήσιμες υφασμάτινες μάσκες δεν είχαν δοκιμαστεί για αποτελεσματικότητα, σχεδιάστηκαν για να προστατεύουν τους άλλους γύρω μας παγιδεύοντας δυνητικά μεταδοτικά σταγονίδια μέσα στη μάσκα αντί να παρέχουν μεγάλη προστασία στον χρήστη.

Οι υψηλής ποιότητας μάσκες μίας χρήσης που παρέχουν πραγματικά ένα δίκαιο επίπεδο προστασίας είναι πλέον ευρέως διαθέσιμες, αλλά πάρα πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να φορούν χαμηλής ποιότητας υφασμάτινες μάσκες μίας στρώσης.

Μήπως ήρθε η ώρα να αναβαθμίσουμε τις μάσκες προσώπου μας τώρα που το Omicron είναι πολύ πιο μεταδοτικό στα αεροπλάνα, και αν ναι, σε τι; Ακολουθεί μια σύνοψη των πολυάριθμων ειδών μασκών που αναφέρονται σε κυβερνητικούς ιατρικούς ιστότοπους.

Τυπική χειρουργική μάσκα

Η αγορά μιας προμήθειας μασκών χειρουργικού τύπου είναι η απλούστερη και πιθανότατα φθηνότερη επιλογή για τη βελτίωση της μάσκας σας. Οι περισσότερες δεν προσφέρονται ως μάσκες ιατρικής ποιότητας, αλλά παρέχουν πολύ περισσότερη προστασία από τις υφασμάτινες μάσκες.

Διπλή μάσκα

Μία από τις πιο κοινές επικρίσεις που γίνονται για τις τακτικές χειρουργικές μάσκες είναι ότι συχνά έχουν κακή εφαρμογή και μπορούν να αφήσουν μεγάλα κενά στις πλευρές του προσώπου, ιδιαίτερα σε μικρότερους ενήλικες. Αυτό το πρόβλημα μπορεί εύκολα να διορθωθεί με διπλή κάλυψη, η οποία είναι μια πολύ γνωστή θεραπεία που έχει εγκριθεί από επιστήμονες και ιατρικές αρχές.

Μάσκα KF94

Αυτή η μάσκα είναι μέρος μιας δημοφιλής σειράς μασκών υψηλής ποιότητας που προορίζονται να προσφέρουν στον χρήστη 94% προστασία. Το πρόβλημα με αυτές τις μάσκες είναι ότι τυπικά προσδιορίζονται με κωδικούς γραμμάτων και αριθμών που χρησιμοποιούνται τακτικά αλλά εσφαλμένα εναλλακτικά.

Μάσκα FFP2

Ακολουθεί η μάσκα FFP2, η οποία είναι μια δημοφιλής μάσκα μεταξύ των Ευρωπαίων που έχουν συνηθίσει να τη χρησιμοποιούν για συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητες. Το FFP σημαίνει Filtering Face Piece και κατασκευάζονται και εγκρίνονται στην Ευρώπη σύμφωνα με το επίσημο πρότυπο EN 149. Διαθέτει συμβατικές θηλιές για τα αυτιά που το καθιστούν άνετο και απλό στη χρήση. Μια σωστά τοποθετημένη μάσκα FFP2 προορίζεται να παρέχει 94% φιλτράρισμα.

Μάσκα KN95

Μια μάσκα KN95 είναι ένα τυπικό σχέδιο που σχετίζεται με μια μάσκα FFP2 στην Αυστραλία. Μια μάσκα έχει πιστοποιηθεί ως KN95, FFP2 και KN95 ως μέρος της διαδικασίας δοκιμής. Αυτό επιτρέπει στον παραγωγό να πουλήσει τη μάσκα σε πολλές αγορές, αλλά μόνο εάν η μάσκα πληροί τα ελάχιστα πρότυπα σχεδίασης, ποιότητας και δοκιμών. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά ψεύτικα εκεί έξω.

Μάσκα n95

Εάν χρειάζεστε σημαντική προστασία, μια μάσκα N95 είναι μια καλή επιλογή. Το όνομα προέρχεται από το γεγονός ότι είναι πιστοποιημένα από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασιακής Ασφάλειας και Υγείας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ή για συντομία NIOSH. Έχουν αναπτυχθεί και πιστοποιηθεί ότι έχουν ικανότητα φιλτραρίσματος 95%. Η NIOSH διαχειρίζεται τη διαδικασία πιστοποίησης N95 και υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες παραλλαγές μάσκας N95 που είναι επίσημα πιστοποιημένες και κυκλοφορούν στην αγορά. Οι μάσκες N95 θα πρέπει ιδανικά να αξιολογούνται κατάλληλες, ωστόσο, ο μέσος πελάτης δεν έχει πρόσβαση σε αυτή τη διαδικασία.