Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), σε συνεργασία με τις Airlines for America (A4A) και 28 αμερικανικές και διεθνείς ομάδες από τον τομέα της αεροπορίας και του ταξιδιού και του τουρισμού, προέτρεψε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταργήσει την απαίτηση δοκιμών πριν από την αναχώρηση για πλήρως εμβολιασμένους αεροπορικούς ταξιδιώτες.

«Η εμπειρία της Omicron έχει καταστήσει σαφές ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν μικρό έως καθόλου αντίκτυπο όσον αφορά την πρόληψη της εξάπλωσης της, , δήλωσε ο Willie Walsh, Γενικός Διευθυντής της IATA.

Επιπλέον, καθώς η Omicron είναι ήδη ευρέως παρούσα σε όλες τις ΗΠΑ, οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες δεν ενέχουν κίνδυνο για τον τοπικό πληθυσμό.

Οι διεθνείς ταξιδιώτες δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν πρόσθετες απαιτήσεις ελέγχου από αυτές που ισχύουν για τα ταξίδια εσωτερικού. Στην πραγματικότητα, σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, τα ταξίδια θα πρέπει να διαχειρίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως η πρόσβαση σε εμπορικά κέντρα, εστιατόρια ή γραφεία».

Κάντε το όπως η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο

Οι φορείς σημείωσαν επίσης ότι η ΕΕ συνέστησε στα κράτη μέλη της να καταργήσουν τους περιορισμούς για τον COVID-19 για ταξίδια εντός της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Και ανακοίνωσε την κατάργηση των προκαταρκτικών δοκιμών COVID-19 για τους εμβολιασμένους αεροπορικούς ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κόστος τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις αεροπορικές εταιρείες της εντολής δοκιμών δεν μπορούσε πλέον να δικαιολογηθεί καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία ότι το καθεστώς προστάτευε τον πληθυσμό από τον COVID-19.

Πρόσφατη έρευνα από την Oxera και την Edge Health στην Ιταλία, τη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι τα ταξιδιωτικά μέτρα ελάχιστα βοηθούν στον έλεγχο της εξάπλωσης του COVID-19 όταν είναι ήδη ευρέως παρών στον τοπικό πληθυσμό.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι, εάν εφαρμοστούν σε πολύ πρώιμο στάδιο, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να καθυστερήσουν την κορύφωση ενός νέου κύματος κατά μερικές ημέρες και να μειώσουν οριακά τον αριθμό των κρουσμάτων.

Επιπλέον, η πιο πρόσφατη έρευνα ταξιδιωτών της IATA έδειξε ότι το 62% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την κατάργηση της απαίτησης εξέτασης για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Όπως υπογραμμίζει ο Willie Walsh «η κατάργηση της απαίτησης δοκιμών πριν από την αναχώρηση για πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες θα υποστηρίξει σημαντικά την ανάκαμψη των ταξιδιών και των αερομεταφορών στις ΗΠΑ και παγκοσμίως χωρίς να αυξηθεί η εξάπλωση του COVID-19 και των παραλλαγών του στον πληθυσμό των ΗΠΑ. Δεν ωφελεί να κλείνεις την πόρτα του αχυρώνα αφού έχεις βιδώσει το άλογο».