Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα κράτη Ασίας-Ειρηνικού (APAC) καλούνται από την Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), να χαλαρώσουν περαιτέρω τους περιορισμούς στα σύνορα για να επιταχύνουν την ανάκαμψη της περιοχής από την πανδημία.

Την έκκληση απεύθυνε από τη Σιγκαπούρη μιλώντας στο στο Changi Aviation Summit, ο επικεφαλής της IATA Willie Walsh, ο οποίος χαρακτήρισε την Κίνα και την Ιαπωνία ως τα δύο μεγάλα κενά στην ανάκαμψη της περιοχής.

Η ζήτηση διεθνών επιβατών APAC τον Μάρτιο έφτασε μόλις το 17% των επιπέδων πριν από την πανδημία και κυμάνθηκε κάτω από το 10% των τελευταίων δύο ετών.

«Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από την παγκόσμια τάση όπου οι αγορές έχουν ανακάμψει στο 60% των επιπέδων πριν από την κρίση, δήλωσε ο Willie Walsh.

Η υστέρηση οφείλεται στους κυβερνητικούς περιορισμούς. Όσο πιο γρήγορα αρθούν, τόσο πιο γρήγορα θα δούμε ανάκαμψη στον ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα της περιοχής με όλα τα οικονομικά οφέλη που θα φέρουν».

Προέτρεψε τις κυβερνήσεις της Ασίας-Ειρηνικού να συνεχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα και να φέρουν κανονικότητα στα αεροπορικά ταξίδια, με:

  • Κατάργηση όλων των περιορισμών για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες.
  • Κατάργηση της καραντίνας και του τεστ Covid-19 για μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες όπου υπάρχουν υψηλά επίπεδα πληθυσμιακής ανοσίας, κάτι που συμβαίνει στα περισσότερα μέρη της Ασίας.
  • Κατάργηση της μάσκας για αεροπορικά ταξίδια όταν δεν απαιτείται πλέον, αλλά και σε άλλα εσωτερικά περιβάλλοντα καθώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Οι αεροπορικές εταιρείες επαναφέρουν τις πτήσεις. Τα αεροδρόμια πρέπει να είναι σε θέση να χειριστούν τη ζήτηση. Και οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι σε θέση να επεξεργάζονται αποτελεσματικά τις άδειες ασφαλείας και άλλα σχετικά για το βασικό προσωπικό, είπε ο Willie Walsh.

Εφόσον η κινεζική κυβέρνηση συνεχίζει να διατηρεί την προσέγγιση της για μηδενικό Covid, είναι δύσκολο να δούμε τα σύνορα της χώρας να ανοίγουν ξανά. Αυτό θα εμποδίσει την πλήρη ανάκαμψη της περιοχής.

Ενώ η Ιαπωνία έχει λάβει μέτρα για να επιτρέψει τα ταξίδια, δεν υπάρχει σαφές σχέδιο για την επαναλειτουργία της για όλους τους εισερχόμενους τουρίστες.

Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την περαιτέρω χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, ξεκινώντας με την άρση της καραντίνας για όλους τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες και την κατάργηση τόσο των δοκιμών στο αεροδρόμιο κατά την άφιξη όσο και του ορίου ημερήσιας άφιξης.

Προτρέπω την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να κάνει πιο τολμηρά βήματα προς την ανάκαμψη και το άνοιγμα των συνόρων της χώρας».