Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) κυκλοφόρησε το IATA CO2 Connect, ένα διαδικτυακό εργαλείο που παρέχει τους πιο ακριβείς υπολογισμούς εκπομπών CO2 για κάθε συγκεκριμένη εμπορική πτήση επιβατών.

Το IATA CO2 Connect ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση για διαφάνεια δεδομένων CO2 που συνδέεται με συγκεκριμένες και πραγματικές πληροφορίες καύσης καυσίμου και συντελεστές φορτίου για τις αεροπορικές εταιρείες.

Αυτό το διαφοροποιεί από τα θεωρητικά μοντέλα δεδομένων που υπάρχουν ήδη στην αγορά σήμερα. Το IATA CO2 Connect είναι διαθέσιμο σε εταιρείες εντός και εκτός της ταξιδιωτικής αλυσίδας αξίας, όπως εταιρείες διαχείρισης ταξιδιών (TMCs), ταξιδιωτικά γραφεία, αεροπορικές εταιρείες ή πολυεθνικές εταιρείες. Μπορούν να έχουν πρόσβαση στα σχετικά δεδομένα εκπομπών CO2 και να τα ενσωματώσουν με προσαρμοσμένο τρόπο στα υπάρχοντα εργαλεία κράτησης πτήσεων.

Οι διαχειριστές ταξιδιών ή οι ταξιδιώτες μπορούν εύκολα να δουν τις εκπομπές CO2 ανά διαδρομή. Το εργαλείο επιτρέπει επίσης την ενοποίηση δεδομένων για σκοπούς αναφοράς. Το IATA CO2 Connect χρησιμοποιεί τη πρόσφατα αναπτυγμένη Μεθοδολογία Υπολογισμού CO2, που υιοθετήθηκε από το Συνέδριο Εξυπηρέτησης Επιβατών της IATA τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Αυτό σχεδιάστηκε από κορυφαίους συνεργάτες από 20 αεροπορικές εταιρείες και μεγάλους κατασκευαστές αεροσκαφών, σε συνεννόηση με διεθνείς φορείς καθορισμού προτύπων και παρόχους υπηρεσιών logistics.

Η American Express Global Business Travel (Amex GBT), η κορυφαία ταξιδιωτική πλατφόρμα B2B στον κόσμο, είναι ο συνεργάτης εκκίνησης της IATA για το CO2 Connect. Η εταιρεία διαχείρισης ταξιδιών (TMC), η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε ταξιδιωτικές πωλήσεις ετησίως, αναλαμβάνει να παρέχει στους πελάτες της τα πιο ακριβή και αξιόπιστα δεδομένα εκπομπών πτήσεων, επιτρέποντας στους ταξιδιώτες να λαμβάνουν καλύτερα ενημερωμένες αποφάσεις κράτησης.

«Η βιώσιμη πτήση και η μείωση των εκπομπών CO2 είναι κορυφαία προτεραιότητα. Ο τομέας των αερομεταφορών εργάζεται για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 και οι ταξιδιώτες θέλουν να γνωρίζουν περισσότερο το αποτύπωμα άνθρακα τους. Με το IATA CO2 Connect, τα άτομα και οι διαχειριστές εταιρικών ταξιδιών μπορούν να λάβουν τυποποιημένους ακριβείς υπολογισμούς για να κάνουν τις πιο βιώσιμες επιλογές για τα αεροπορικά τους ταξίδια, λαμβάνοντας υπόψη τους τύπους αεροσκαφών, τις διαδρομές και την κατηγορία εξυπηρέτησης. Είναι σημαντικό ότι τα δεδομένα μπορούν να ενοποιηθούν για σκοπούς εταιρικής αναφοράς», δήλωσε ο Frederic Leger, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της IATA για εμπορικά προϊόντα και υπηρεσίες.