Σύνταξη tourismtoday.gr

Ο αμερικανικός αερομεταφορέας JetBlue δεν έλαβε slots στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ το επόμενο καλοκαίρι.
Οι επικείμενοι περιορισμοί χωρητικότητας της ολλανδικής κυβέρνησης πρόκειται να περιορίσουν την ικανότητα πτήσεων της στον ολλανδικό κόμβο.

Όπως ανακοίνωσε ο Συντονισμός Αεροδρομίων Κάτω Χωρών (ACNL) οι αεροπορικές εταιρείες που δεν έχουν ιστορικά δικαιώματα κατανομής στο αεροδρόμιο Schiphol δεν θα έχουν slots για το καλοκαίρι του 2024.

Εν τω μεταξύ, όσες έχουν εξυπηρετήσει ιστορικά το αεροδρόμιο θα λάβουν 3,1% λιγότερα slots από πριν όταν ξεκινήσει το πρώτο στάδιο των περικοπών δυναμικότητας.

Το Schiphol πρόκειται να μειώσει τον αριθμό των επιτρεπόμενων πτήσεων από το τρέχον ετήσιο όριο των 500.000 σε 460.000 από τις 31 Μαρτίου 2024. Τότε θα τεθεί σε ισχύ το πειραματικό πρόγραμμα της ολλανδικής κυβέρνησης για τη μείωση της ηχορύπανσης.

Η νεοεισερχόμενη στο Schiphol, η JetBlue ξεκίνησε πτήσεις από το Άμστερνταμ προς τη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη τον Αύγουστο και είναι μεταξύ 24 αεροπορικών εταιρειών που δεν είχαν δικαιώματα προσγείωσης και απογείωσης για την επερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν.

Ο αερομεταφορέας υπέβαλε τον Σεπτέμβριο καταγγελία στο υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ κατά της Ολλανδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Συγκεκριμένα, ζήτησε από το υπουργείο να επιβάλει αντίμετρα στον ολλανδικό αερομεταφορέα KLM.

Ο αερομεταφορέας δήλωσε ότι «εάν επιτραπεί στην ολλανδική κυβέρνηση να την αποβάλει χωρίς συνακόλουθα και αναλογικά αντίμετρα από το υπουργείο και άλλες κυβερνήσεις μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα».