Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η KLM έκλεισε επίσημα το άμεσο δάνειο και την πιστωτική διευκόλυνση που εγγυήθηκε η ολλανδική κυβέρνηση χθες, ανακοίνωσε η ολλανδική αεροπορική εταιρεία.

Αυτό ήταν το τελευταίο κομμάτι της υποστήριξης Covid-19 που είχε κρατήσει ανοιχτή η αεροπορική εταιρεία.

«Είμαστε ευγνώμονες στην ολλανδική κυβέρνηση για την υποστήριξη της κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού», δήλωσε ο Marjan Rintel, διευθύνων σύμβουλος της KLM.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία οδήγησε σε πλήρη αδράνεια μεγάλο μέρος των αεροπορικών ταξιδιών κατά το πρώτο έτος και περιόρισε σοβαρά το δεύτερο έτος, η ολλανδική κυβέρνηση παρείχε κρατική ενίσχυση στην αεροπορική εταιρεία.

Αυτό είχε τη μορφή άμεσου δανείου 1 δις ευρώ και εγγύησης 90% σε τραπεζική πιστωτική διευκόλυνση 2,4 δις ευρώ.

Η KLM χρησιμοποίησε 942 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα 3,4 δις ευρώ. Κατέβαλε πλήρως αυτό το ποσό τον Ιούνιο του 2022, αλλά κράτησε την πιστωτική διευκόλυνση ανοιχτή σε περίπτωση που τη χρειαζόταν.

«Είναι ενθαρρυντικό που μπορούμε να σταθούμε ξανά στα πόδια μας μετά από μια τόσο δύσκολη περίοδο, δήλωσε ο Marjan Rintel σχετικά με το κλείσιμο της πιστωτικής διευκόλυνσης που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση.

Η εστίαση μας παραμένει στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας και στη διατήρηση της οικονομικής υγείας μέσω της επίτευξης δομικής εξοικονόμησης κόστους.
Αυτό δεν θα αλλάξει και είναι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουμε να συνδέουμε τους πελάτες μας που θέλουν να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο».

Ενώ η KLM είναι ευγνώμων στο υπουργικό Συμβούλιο για την υποστήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ολλανδική αεροπορική εταιρεία βρίσκεται επίσης σε δικαστική μάχη με την κυβέρνηση.

Το υπουργικό συμβούλιο θέλει να μειώσει τον αριθμό των μετακινήσεων εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο Schiphol από 500.000 σε 460.000 την ερχόμενη σεζόν.

Η KLM και άλλες αεροπορικές εταιρείες θέλουν να το σταματήσουν αυτό. Το πρώτο δικαστήριο αποφάσισε υπέρ των αεροπορικών εταιρειών, αλλά ο υπουργός Υποδομών Mark Harbers άσκησε έφεση κατά της απόφασης.