Το δικαίωμα πώλησης αεροπορικών εισιτηρίων στις πτήσεις της Ryanair εξασφάλισε η Lastminute.com, μετά από απόφαση ελβετικού δικαστηρίου.

Η απόφαση φαίνεται να δίνει τέλος στη μακρά νομική διαμάχη 15 ετών μεταξύ των δύο πλευρών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας έκρινε ότι ο διαδικτυακός ταξιδιωτικός πράκτορας δεν παραβίασε κανένα δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας ή συμβατικές δεσμεύσεις προς τη Ryanair.

Διέταξε επίσης τη Ryanair να καταβάλει 49.000 ελβετικά φράγκα ή 50.000 ευρώ, ως δικαστικά έξοδα στη Lastminute.

Το δικαστήριο αναφέρθηκε στην τάση της Ryanair να εξαπολύει επιθετικές εκστρατείες εναντίον τρίτων ιστότοπων που πωλούν τις πτήσεις της, τονίζοντας ότι αυτό είναι “αντίθετο με τον ομοσπονδιακό νόμο κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού”.

Εκτός από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελβετίας, δύο παράλληλες εφετειακές αποφάσεις επιβεβαίωσαν ότι η Lastminute.com και η θυγατρική της BravoNext ενήργησαν νόμιμα και επιτρέπεται να συνεχίσουν να προσφέρουν στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα να συγκρίνουν εναλλακτικές τιμές για πτήσεις της Ryanair μέσω ιστοσελίδων όπως οι Lastminute.com, Volagratis.com και Bravofly.com.

Η Ryanair από την πλευρά της αντέδρασε δηλώνοντας ότι η ελβετική απόφαση δεν έχει καμία ισχύ βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ.

Ο Dara Brady ανώτατο στέλεχος της Ryanair δήλωσε: «Το μοντέλο διανομής απευθείας στους πελάτες της Ryanair παρέχει στους πελάτες μας την καλύτερη επιλογή, φροντίδα και χαμηλότερους ναύλους, ενώ μας επιτρέπει να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφάλειας πτήσεων, ασφάλειας και δημόσιας υγείας. Προτρέπουμε και πάλι τους επιβάτες να αποφεύγουν τους μεσάζοντες και να κάνουν κράτηση απευθείας στον ιστότοπο της Ryanair, το μόνο μέρος για να βρείτε τους φθηνότερους ναύλους».