Η ένωση Pacific Asia Travel Association (PATA) συμμετέχει από σήμερα στην πρωτοβουλία Global Tourism Plastics Initiative, με επικεφαλής το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ellen MacArthur.

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Πλαστικό Τουρισμού ενώνει τον τουριστικό τομέα πίσω από ένα κοινό όραμα για την αντιμετώπιση των βασικών αιτίων της πλαστικής ρύπανσης. Δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να αναλάβουν συντονισμένη δράση, οδηγώντας για παράδειγμα στη στροφή προς μια κυκλικότητα στη χρήση πλαστικών.

Η PATA δεσμεύεται να εξαλείψει και να καινοτομήσει στη χρήση πλαστικών. Συγκεκριμένα, έως το 2025, η PATA δεσμεύεται να:

  • Ενθαρρύνει συνδεδεμένους οργανισμούς/επιχειρήσεις  και συνεργάτες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία
  • Συμβουλεύει και καθοδηγεί τα μέλη να διαχειρίζονται καλύτερα τα πλαστικά στις λειτουργίες τους ενσωματώνοντας εργαστήρια, εργαλειοθήκες και εκπαιδεύσεις

«Ως υπογράφων της παγκόσμιας πρωτοβουλίας για τον πλαστικό τουρισμού, η PATA υποστηρίζει το κοινό όραμα για την αντιμετώπιση της βασικής αιτίας της πλαστικής ρύπανσης. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την επίλυση του πλαστικού προβλήματος, αλλά παραμένουν διάφορες προκλήσεις καθώς οι οργανισμοί μπορεί να θέλουν να επικεντρωθούν σε άλλες προτεραιότητες βιωσιμότητας ή δεν είναι σίγουροι για το πού ή πώς να αφαιρέσουν και να μειώσουν το πλαστικό», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της PATA Dr. Μάριο Χάρντι.

Η Πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στο να εμποδίσει το πλαστικό να καταλήξει ως ρύπανση, μειώνοντας παράλληλα την ποσότητα του νέου πλαστικού που πρέπει να παραχθεί.