Τις δοκιμές για το πρώτο παγκοσμίως «ψηφιακό διαβατήριο υγείας» ξεκίνησε η Singapore Airlines, η οποία χαρακτήρισε αυτή τη διαδικασία ως τη «νέα κανονικότητα» για τα ταξίδια.

Ο αερομεταφορέας της Σιγκαπούρης έγινε η πρώτη μεγάλη αεροπορική εταιρεία που εισήγαγε το ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο δημιουργήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA) και χρησιμοποιήθηκε για την επαλήθευση των αποτελεσμάτων των τεστ για τη νόσο COVID-19 και τον εμβολιασμό των ταξιδιωτών.

Η εφαρμογή, γνωστή ως Travel Pass, χρησιμοποιείται σε πτήσεις που εκτελούνται από την Singapore Airlines και ξεκινούν από την Τζακάρτα ή την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό τη Σιγκαπούρη. Η αεροπορική εταιρεία τόνισε ότι θα μπορούσε να επεκτείνει το πρόγραμμα και σε άλλες πόλεις εάν οι δοκιμές είναι επιτυχημένες. Σκοπεύει επίσης να ενσωματώσει το πιστοποιητικό στην εφαρμογή SingaporeAir που είναι διαθέσιμη σε κινητές συσκευές τους επόμενους μήνες.

Τι πρέπει να κάνουν οι επιβάτες

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν στις επιλεγμένες διαδρομές θα πρέπει να κάνουν τα τεστ για τη νόσο Covid-19 σε καθορισμένες κλινικές στην Τζακάρτα και την Κουάλα Λουμπούρ, όπου μπορούν να εκδοθούν είτε ψηφιακά είτε έντυπα πιστοποιητικά υγείας με κωδικό QR, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία. Τα έγγραφα θα ελεγχθούν τόσο από το προσωπικό του αεροδρομίου όσο και από την Αρχή μετανάστευσης της Σιγκαπούρης.

Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι τα τεστ και οι εμβολιασμοί κατά της νόσου COVID-19 θα αποτελέσουν «αναπόσπαστο μέρος» των αεροπορικών ταξιδιών και ότι τα πιστοποιητικά ήταν ένας ιδανικός τρόπος «επικύρωσης των “διαπιστευτηρίων” υγείας των επιβατών».

Η Μάργκαρετ Ταν, αξιωματούχος αεροπορικής ασφάλειας από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Σιγκαπούρης (CAAS), εξέφρασε την ελπίδα της ότι και «άλλες χώρες και αεροπορικές εταιρείες» θα υιοθετούσαν ένα παρόμοιο σύστημα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι επιβάτες θα έχουν τα «απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Στόχος η επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών

Τον περασμένο μήνα η IATA ανακοίνωσε ότι εργαζόταν γύρω από τη δημιουργία του Travel Pass σε μια προσπάθεια να γίνει η επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών. Αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη παρακολουθήσει την τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της Qantas Airways, η οποία δήλωσε ότι σχεδιάζει να καταστήσει υποχρεωτικό το αποδεικτικό του εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19 για όλους τους διεθνείς επιβάτες που ταξιδεύουν από και προς την Αυστραλία. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άλαν Τζόις, επεσήμανε, επίσης, ότι τα ψηφιακά διαβατήρια υγείας θα γίνουν υποχρεωτικά παγκοσμίως.

Ωστόσο, υπήρξαν προειδοποιήσεις από τη βιομηχανία ότι η υποχρεωτική απόδειξη του εμβολιασμού θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τον ταξιδιωτικό τομέα που έχει ήδη υποστεί βαρύ πλήγμα. Η Γκλόρια Γκεβάρα, επικεφαλήςς του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), υποστήριξε πρόσφατα ότι θα πρέπει να απαιτείται μόνο αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, καθώς τα εμβόλια δεν είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμα, και ότι ομάδες υψηλού κινδύνου που κάνουν το εμβόλιο είναι λιγότερο πιθανό να ταξιδέψουν.