Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η TUI και η Alltours είναι και οι δύο έτοιμες να λάβουν νομικά μέτρα που θα αποδυναμώσουν περαιτέρω τη θέση της QTA, της κορυφαίας γερμανικής συμμαχίας ταξιδιωτικών πρακτορείων που πλήττεται όλο και περισσότερο από το σκάνδαλο ανταλλαγής δεδομένων που αφορά την RTK, τον κύριο μέτοχο της.

Μέχρι στιγμής, τρεις κορυφαίοι τουριστικοί πράκτορες -η TUI, η Schauinsland Reisen και η DER Touristik– έχουν τερματίσει τις συμβάσεις τους με την QTA σε σχέση με τη μακροχρόνια κοινή χρήση δεδομένων πωλήσεων ταξιδιωτικών πρακτόρων από την RTK με την FTI.
Είναι όλοι δυσαρεστημένοι με την αποτυχία του RTK να διερευνήσει το σκάνδαλο με διαφάνεια.

Ακολουθεί η Alltours

Το Alltours πρόκειται τώρα να ακολουθήσει το παράδειγμα τους. «Το συμβόλαιο μας με την QTA λήγει στο κλείσιμο αυτού του οικονομικού έτους. Δεν προβλέπεται παράταση υπό τις παρούσες συνθήκες», δήλωσε ο Georg Welbers, επικεφαλής πωλήσεων και μάρκετινγκ του tour operator.

Αυτό σημαίνει ότι οι διακοπές μόνο ενός από τους πέντε μεγαλύτερους γερμανικούς τουριστικούς πράκτορες του FTI, θα εξακολουθούσαν να πωλούνται από τα ταξιδιωτικά γραφεία της QTA στο μέλλον.
Η Schauinsland εξετάζει επίσης το μέλλον της Alpha, της κοινοπραξίας της με την RTK.

Αυτές οι εξελίξεις έχουν αφήσει πολλά ταξιδιωτικά γραφεία μέλη της QTA σε αβεβαιότητα σχετικά με τα έσοδά τους για φέτος και μετά.
Μέσω του QTA κερδίζουν προμήθειες και άλλα οικονομικά κίνητρα, τα οποία θα μπορούσαν να προσθέσουν έως και 40.000 ευρώ για μια εταιρεία με πωλήσεις 2 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μέχρι στιγμής, η TUI και η Schauinsland, οι οποίες και οι δύο τερμάτισαν τα συμβόλαια τους με άμεση ισχύ, έχουν τονίσει ότι θα αποζημιώσουν τυχόν χαμένες προμήθειες εντός του έτους. Αλλά είναι ασαφές τι θα συμβεί από το φθινόπωρο και μετά.

Στο παρασκήνιο, οι ηγεσίες των εταιρειών εργάζονται ήδη σε σχέδια για το πώς να αντιδράσουν σε περίπτωση κατάρρευσης του QTA ως αποτέλεσμα της ακύρωσης των συμβολαίων.
Μια επιλογή θα ήταν η απευθείας διαπραγμάτευση με τα διάφορα δίκτυα συνεργασίας που απαρτίζουν την QTA. Εκτός από τα RTK, TTS και Alpha, αυτές είναι οι Schmetterling, AER, Reiseland και TVG.

Εξαγορά της TUI Travel Star

Παράλληλα, η TUI επιδιώκει να αποκτήσει πλήρως την ιδιοκτησία της TUI Travel Star (TTS), της κοινοπραξίας της με την RTK και ενός βασικού πυλώνα του QTA με 302 πρακτορεία.
Ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας της Γερμανίας θέλει να προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στα πρακτορεία TTS, πάνω απ’ όλα.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να οδηγήσουμε την TUI Travel Star και τα ταξιδιωτικά γραφεία μέλη της σε ένα ασφαλές μέλλον, τόνισε εκπρόσωπος της TUI.
Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε διάφορα σενάρια. Η εξαγορά έχει προτεραιότητα».