Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η TUI ολοκλήρωσε την πώληση του 49% των μετοχών της στα ακίνητα στην οικογένεια RIU, σε μια συμφωνία 670 εκατ. ευρώ.

Η πώληση, που ανακοινώθηκε τον Μάιο, δεν θα επηρεάσει την κοινοπραξία 50:50 μεταξύ της TUI και της RIU Hotels and Resorts, η οποία λειτουργεί και εμπορεύεται 100 ακίνητα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ταξιδιωτικού οργανισμού Φρίντριχ Γιούσεν δήλωσε ότι η πώληση «δημιουργεί τη βάση για κερδοφορία και νέα ανάπτυξη μετά την πανδημία.

Η συναλλαγή μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε περαιτέρω τη στρατηγική μας για «δικαιώματα περιουσιακών στοιχείων» με σαφή εστίαση στη διαχείριση μάρκας, λειτουργιών, εμπειρίας και διανομής πελατών. Καθώς και την αποσύνδεση της ανάπτυξης και διαχείρισης ξενοδοχείων».

Το χαρτοφυλάκιο 21 ακινήτων -περιλαμβάνει 19 υπάρχοντα ξενοδοχεία και δύο υπό ανάπτυξη- αποτιμάται σε 1,5 δις υρώ.

Η TUI επιβεβαίωσε μια αρχική πληρωμή 541 εκατ. ευρώ. Τα  επιπλέον 130 εκατ. ευρώ θα εξωφληθούν έως το 2023.

Σε ανακοίνωσή του ο όμιλος σημείωσε πως «η συναλλαγή έκλεισε σε ένα συνεχές δύσκολο περιβάλλον της αγοράς. Όπως ανακοινώθηκε προηγουμένως, τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους του οργανισμού».

Η συμφωνία είναι η τελευταία σε μια σειρά από τον όμιλο, καθώς η Tui εκχωρεί κρουαζιερόπλοια και περιουσιακά στοιχεία. Με στόχο να επικεντρωθεί στις δραστηριότητες της.

Η TUI σημείωσε ότι «σκοπεύει να αναπτυχθεί κυρίως με διεθνείς ξενοδοχειακές μάρκες. Όπως TUI Blue, RIU, Robinson, TUI Magic Life καθώς και τη διαχείριση αυτών των ξενοδοχείων. Με αυτόν τον τρόπο θα δεσμεύσει λιγότερο κεφάλαιο σε γη και δικά της ακίνητα».

Ο όμιλος ξεκίνησε τη στρατηγική του για τα «περιουσιακά στοιχεία» τον Δεκέμβριο του 2019, πριν από την έναρξη της πανδημίας.