Την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS ανακοίνωσαν επισήμως οι ελβετικές αρχές, σε μία κίνηση να προστατευτεί η ελβετική οικονομία και να επανέλθει η ηρεμία στις αγορές.

Η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα ύψους 100 δισ. ελβετικών φράγκων προς την Credit Suisse και τη UBS.

Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έναντι πινακίου φακής μαζί με την χορήγηση ισχυρών οικονομικών εγγυήσεων από τις ελβετικές αρχές, προκάλεσαν ωστόσο, έντονες επικρίσεις στην Ελβετία για «ερασιτεχνισμό» και «πλήγμα στην υπόληψη της χώρας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου».

Ούτε οι επενδυτές, πάντως είναι καθησυχασμένοι, εν μέσω μίας πολύ αρνητικής παγκόσμιας συγκυρίας για τον τραπεζικό τομέα που έχει πληγεί από την αύξηση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Επικριτικός εμφανίστηκε επίσης και ο ελβετικός τύπος που εστίασε στο γεγονός πως η συγχώνευση δημιουργεί μία υπερτράπεζα δημιουργώντας ερωτηματικά για τις οικονομικές συνέπειες που θα προέλθουν από αυτήν, κυρίως στην απασχόληση, εξαιτίας των πολλών υπερκαλύψεων ανάμεσα στα δύο τραπεζικά ιδρύματα.