Η United Airlines έχει επενδύσει 15 εκατομμύρια δολάρια στην αγορά των ηλεκτρικών ιπτάμενων ταξί, υποβάλλοντας μια υπό όρους παραγγελία για 200 ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL) από την Eve, με επιλογές για την απόκτηση επιπλέον 200.

Το 2026, η Eve σχεδιάζει να ξεκινήσει μια εμπορική επιχείρηση με το ιπτάμενο ταξί της για τέσσερα άτομα. Προγραμματίζεται έως και 125 μίλια ανά ώρα, τελική ταχύτητα και αυτονομία έως και 60 μίλια (96 χιλιόμετρα) (201 χιλιόμετρα την ώρα).

Ο Michael Leskinen, Πρόεδρος της United Airlines Ventures, ισχυρίστηκε ότι «η United γράφει ξανά ιστορία» επενδύοντας σε δύο start-ups eVTOL. «Είμαστε σίγουροι για τον κλάδο της αστικής αεροπορικής κινητικότητας και αυτή η συμφωνία με την Eve είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον στόχο μας να επιτύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το έτος 2050 χωρίς να καταφύγουμε στη χρήση παραδοσιακών αντισταθμίσεων». Η συνεργασία με την Eve καθιστά την United την πρώτη αεροπορική εταιρεία παγκοσμίως που πραγματοποιεί δημόσιες επενδύσεις σε δύο start-ups eVTOL.

Η Archer Aviation, μια ανταγωνιστική υπηρεσία ιπτάμενου ταξί, έλαβε κατάθεση 10 εκατομμυρίων δολαρίων για 100 eVTOL τον Αύγουστο του 2022.

Με τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στις αστικές μεταφορές, τα eVTOL—αεροσκάφη που απογειώνονται και προσγειώνονται κάθετα— υπόσχονται μεγάλες υποσχέσεις για το μέλλον.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια μετεωρική επέκταση στη βιομηχανία eVTOL. Στα μέσα της επόμενης δεκαετίας, δώδεκα άλλες εταιρείες eVTOL είχαν ανακοινώσει σχέδια να ξεκινήσουν την παραγωγή ηλεκτρικών αεροταξί.

Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ειδικοί προβλέπουν πολύ ταχύτερη επέκταση. Σύμφωνα με μια έκθεση Markets and Markets, θα υπάρχει μια αγορά 30,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα αεροσκάφη eVTOL παγκοσμίως έως το 2030. Η αυξημένη επιθυμία για φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας, πιο αθόρυβα αεροπλάνα και νέες επιλογές μεταφοράς θα προωθήσουν αυτήν την τάση.