Τα επαγγελματικά ταξίδια γίνονται πιο δύσκολα μετά την υποχώρηση της πανδημίας υποστηρίζουν διαχειριστές ταξιδιών των γερμανικών εταιρειών , σύμφωνα με έρευνα του VDR. Το κόστος των επαγγελματικών ταξιδιών είναι επίσης πιθανό να αυξηθεί.

Σύμφωνα με έρευνα της Γερμανικής Ένωσης Διαχείρισης Ταξιδίων (VDR), σχεδόν το 85% των ταξιδιωτικών διευθυντών θεωρούν ότι είναι λίγο πολύ πιθανό ότι θα υπάρξουν μόνιμοι περιορισμοί εισόδου, τουλάχιστον σε ορισμένες χώρες. Οι διευθυντές επαγγελματικών ταξιδιών των τοπικών εταιρειών αναμένουν υψηλότερο επίπεδο γραφειοκρατικής προσπάθειας, για παράδειγμα με τη μορφή απαιτούμενων εγγράφων εισόδου.

Στα τρία τέταρτα των εταιρειών που ερευνήθηκαν, τα επαγγελματικά ταξίδια επιτρέπονται μόνο με δικαιολογημένες εξαιρέσεις – σχεδόν το 88% των ταξιδιωτικών διευθυντών που ρωτήθηκαν αναμένουν αύξηση των ταξιδιωτικών δραστηριοτήτων της εταιρείας τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο, ένας παρόμοιος αριθμός ερωτηθέντων πιστεύει ότι είναι πιθανό ότι η ανάγκη για επαγγελματικό ταξίδι θα εξεταστεί γενικά πιο προσεκτικά στο μέλλον. Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις διαχειριστές ταξιδιών υποθέτουν επίσης ότι θα υπάρχουν μόνιμοι εσωτερικοί περιορισμοί στα επαγγελματικά ταξίδια.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των διαχειριστών ταξιδιών που ρωτήθηκαν από το VDR αναμένουν ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα είναι πιο ακριβά από ό, τι πριν από την κρίση του κορωνοϊού. Περισσότερο από το 83% από αυτούς αναμένουν επίσης οι πάροχοι υπηρεσιών επαγγελματικών ταξιδιών να καταστούν αφερέγγυοι.

Αντιθέτως, μόνο μια μειονότητα φοβάται τη δουλειά τους: Σχεδόν το 88% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η απώλεια της δουλειάς τους είναι απίθανη. Μόνο το 3% πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό να μειωθούν οι θέσεις εργασίας τους μετά την κρίση. Σε τελική ανάλυση, το 11,2% υποθέτει ότι το προσωπικό θα μειωθεί τουλάχιστον στο δικό τους τμήμα.

Σε διεθνείς όρους, ωστόσο, η διάθεση είναι πολύ καλύτερη. Σύμφωνα με έρευνα της διεθνούς ένωσης επαγγελματικών ταξιδιών GBTA, τουλάχιστον το 50% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο αριθμός των επαγγελματικών ταξιδιών θα μειωθεί σε σημαντικό επίπεδο φέτος.