Δεδομένης της τρέχουσας επιδημίας Omicron, η Virgin Australia ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την χωρητικότητα πτήσεων κατά 25% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και θα αναστείλει τη νέα διεθνή υπηρεσία που αποκαταστάθηκε πρόσφατα προς τα Φίτζι.

Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία, το ξέσπασμα του COVID-19 στην Αυστραλία έχει επιβραδύνει τα ταξίδια, με τη χώρα να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο συνολικά κρούσματα τη Δευτέρα, με περίπου τα μισά από αυτά να σημειώνονται μόνο την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι υπάλληλοι της πρώτης γραμμής που θεωρούνται στενές επαφές με επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID τίθενται συχνά σε επταήμερη απομόνωση λόγω της συνεχούς έλλειψης προσωπικού του κλάδου.

Από τότε που η αεροπορική εταιρεία μπήκε στη διοίκηση το 2020, η Virgin μείωσε τη χωρητικότητα σε όλο το δίκτυό της και σταμάτησε τις πτήσεις σε 10 από τα δρομολόγιά της, συμπεριλαμβανομένης της μοναδικής διεθνούς υπηρεσίας προς τα Φίτζι, η οποία επανεισήχθη πριν από λιγότερο από ένα μήνα.

Παρά τις πολυάριθμες αλλαγές στο σχέδιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος Jayne Hrdlicka ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειες δεν θα είχαν μακροπρόθεσμη επίδραση στην εταιρεία ή στους πελάτες της.

«Ένα πράγμα που μάθαμε τα τελευταία δύο χρόνια είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε καθώς οι συνθήκες αλλάζουν. Έτσι, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό και έχουμε κάνει κάποιες προσωρινές αλλαγές στο δίκτυό μας για να διαχειριστούμε το τρέχον περιβάλλον», είπε ο Hrdlicka.

«Γνωρίζουμε ότι καθώς κάνουμε τη στροφή προς τη ζωή με τον COVID-19, θα συνεχίσουν να υπάρχουν αλλαγές σε όλες μας τις ζωές και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνδέουμε τους επισκέπτες μας με τις οικογένειες, τους φίλους, τους συναδέλφους τους.

«Ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε σε οποιονδήποτε επισκέπτη επηρεάστηκε από τις αλλαγές στο πρόγραμμα των πτήσεων μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Η Virgin σχεδιάζει να «φιλοξενήσει εκ νέου» πελάτες που έχουν ήδη κάνει κρατήσεις για τις επηρεαζόμενες υπηρεσίες και τους προτρέπει να το κάνουν.

Οι ακυρώσεις πτήσεων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων επηρέασαν χιλιάδες Αυστραλούς, με δεκάδες πτήσεις να ακυρώνονται καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων COVID άρχισε να αυξάνεται, οδηγώντας έναν αυξανόμενο αριθμό του προσωπικού της αεροπορίας σε αυτοαπομόνωση λόγω του προσδιορισμού στενών επαφών άλλων κρουσμάτων COVID .

Πολλά από το πλήρωμά μας πρώτης γραμμής αναγκάζονται να κάνουν τεστ και να απομονωθούν ως στενές επαφές λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων στη γενική κοινότητα. Ως αποτέλεσμα, κάναμε κάποιες αλλαγές την τελευταία στιγμή στο χρονοδιάγραμμά μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Jetstar τη στιγμή της ανακοίνωσης.

«Εκτιμούμε την απογοήτευση που προκαλεί αυτό, ειδικά καθώς οι πελάτες ταξιδεύουν για τα Χριστούγεννα, και ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη για τον αντίκτυπο που έχουν αυτές οι αλλαγές στα ταξιδιωτικά σχέδια.

«Εργαζόμαστε για να ελαχιστοποιήσουμε τυχόν καθυστερήσεις και να φιλοξενήσουμε εκ νέου τους επιβάτες σε πτήσεις όσο το δυνατόν πλησιέστερα στις αρχικές ώρες αναχώρησής τους και στις υπηρεσίες Jetstar και Qantas».

Για παράδειγμα, έχουν τεθεί σε εφαρμογή νέοι κανονισμοί για τα εμβόλια και οι πολιτειακές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις έχουν αναθεωρήσει τους περιορισμούς σχετικά με τις στενές επαφές σε μια προσπάθεια διαταγής.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό Dominic Perrottet την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στις αερομεταφορές στη Νέα Νότια Ουαλία θα αναγκαστούν σύντομα να λάβουν ένα ενισχυτικό εμβόλιο, ή τρίτη δόση, του εμβολίου COVID-19.

Ο Πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον δήλωσε την Κυριακή ότι το εθνικό υπουργικό συμβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο τροποποίησης των κανονισμών στενής επαφής για τους εργαζομένους της πρώτης γραμμής της αεροπορίας, προκειμένου να ανακουφίσει την πίεση στους τομείς με έλλειψη προσωπικού.

Ακόμα κι αν το προσωπικό της αεροπορίας έχει εκτεθεί στον COVID-19, θα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του εφόσον είναι πλήρως εμβολιασμένο και δεν παρουσιάζει συμπτώματα COVID-19.

Μόνο οι οικιακές συνδέσεις ή όσοι έχουν περάσει περισσότερες από τέσσερις ώρες συνεχώς με ένα θετικό κρούσμα COVID θεωρούνται πλέον «σχεδόν επαφές» από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να μετριάσει την πίεση σε τομείς και αλυσίδες εφοδιασμού που επηρεάζονται σημαντικά.