Aπό αρχές Μαΐου έχουν αρχίσει να καταφθάνουν οι οργανωμένοι επισκέπτες στο νησί της Θάσου, με τους φορείς κι επαγγελματίες του τουρισμού να προσδοκούν σε μια δυναμική σεζόν με καλύτερες επιδόσεις από πέρσι.

Οι προκρατήσεις για Ιούλιο-Αύγουστο κυμαίνονται άνω του 70% και υπάρχει αισιοδοξία ότι μαζί με τις επισκέψεις του Σεπτεμβρίου θα ξεπεράσουμε τα επίπεδα του 2023. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του o Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Θάσου, Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θάσου και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιάννης Μαρκιανός,

Κυρίαρχοι οι Ρουμάνοι αλλά και νέες αγορές από το 2025

Παρά το γεγονός ότι ο οδικός τουρισμός κυριαρχεί στη Θάσο με τους Ρουμάνους να διατηρούν τα σκήπτρα της επισκεψιμότητας τα τελευταία χρόνια, οι αρμόδιοι τουριστικοί φορείς και ο δήμος του νησιού έχουν βάλει πλώρη να ενισχύσουν τον αεροπορικό τουρισμό μέσω του αεροδρομίου της Καβάλας.

Από το 2025 μάλιστα το νησί θα υποδεχτεί, σύμφωνα με τον κ. Μαρκιανό, τουρίστες από τις Σκανδιναβικές χώρες ενώ ταυτοχρόνως ενισχύονται οι ήδη υπάρχουσες αγορές των Βαλκανίων μέσω αεροπορικών πτήσεων.

Παράλληλα, ότι η συμβολή του τουρισμού στην οικονομία του νησιού είναι πάνω από 50% (με συμπληρωματικά εισοδήματα από ελαιοκαλλιέργειες, παραγωγή μελιού και μάρμαρο), καθώς οι οδικές αφίξεις αποτελούν το 70% της συνολικής τουριστικής κίνησης, με τη Ρουμανία να χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη αγορά κατέχοντας μερίδιο πάνω από 50%.

Ακολουθούν Βουλγαρία και Σερβία ενώ σημαντικό ποσοστό έχουν οι επισκέπτες με οργανωμένα πακέτα διακοπών από Αγγλία και Γερμανία.

Από την άλλη, η εγχώρια αγορά έχει μικρότερο μερίδιο στον τουρισμό με τον κ. Μαρκιανό ωστόσο να τονίζει πως το 2023 αυξήθηκαν οι επισκέψεις των εγχώριων τουριστών.

Επενδύσεις μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ σε καταλύματα

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο τουριστικό επενδυτικό ενδιαφέρον, υπογράμμισε ότι εμφανίζεται έντονο για το νησί τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους, ιδίως τους Βαλκάνιους αγοραστές, με την πλειοψηφία των επενδύσεων να αφορά σε καταλύματα μικρής δυναμικότητας (10 δωματίων κατά μέσο όρο).

Πάνω από 30 νέα καταλύματα στη Θάσο το 2024

Για το 2024, πάνω από 30 νέα καταλύματα εισέρχονται στην τουριστική αγορά της Θάσου, ενώ πολλά είναι ακόμη αυτά που προγραμματίζονται να κατασκευαστούν. Το ύψος των επενδύσεων σε καταλύματα κυμαίνεται μεταξύ 400.000 ευρώ και 1-1,5 εκατ. ευρώ και στο επίκεντρο των ενδιαφερομένων βρίσκεται η Σκάλα Ραχωνίου, μια νεοαναπτυσσόμενη περιοχή της Θάσου, όπως δήλωσε ο κ. Μαρκιανός, αλλά και η Χρυσή Ακτή.

Σημειώνεται ακόμη ότι το νησί διαθέτει 40.000 κλίνες, εκ των οποίων οι 30.000 αντιστοιχούν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι 10.000 σε καταλύματα τύπου Airbnb.