Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμα να ανοίξουν τον εξερχόμενο τουρισμό, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Θα μπορούσε το γερμανικό μοντέλο να εφαρμοστεί και στη ρωσική αγορά που ανυπομονεί να ταξιδέψει σε Ελλάδα και Κύπρο;

Τι αποφάσισε η Γερμανία

Η κυβέρνηση της Γερμανίας, η μεγαλύτερη αγορά εξόδου της Ευρώπης, αποφάσισε να άρει την απαγόρευση ταξιδιού στο εξωτερικό σε 31 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, από τις 15 Ιουνίου. Η προειδοποίηση απαγόρευσης ταξιδιού θα αντικατασταθεί από διαφοροποιημένες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση σε κάθε χώρα ξεχωριστά και θα ενημερώνονται καθημερινά.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Χάικο Μάας, η απόφαση βασίστηκε στη «θετική εξέλιξη» που παρατηρήθηκε στις ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με τον περιορισμό της πανδημίας.

Ωστόσο, ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι συστάσεις που πρέπει να γίνουν σχετικά με κάθε χώρα δεν πρέπει να νοούνται ως «πρόσκληση» για ταξίδια. «Δεν χρειάζεται να βασίζεται κανείς σε «ψευδή ασφάλεια» μιας και η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει», δήλωσε ο κ. Μάας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να επαναφέρει τους περιορισμούς εάν επιδεινωθεί η κατάσταση σε άλλες χώρες. Έτσι, εάν εντός 7 ημερών σε μια χώρα ή εάν 50 νέες περιπτώσεις καταγράφονται ανά 100.000 κατοίκους, τότε θα επιβληθεί και πάλι απαγόρευση ταξιδιού προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι γερμανικές αρχές πιστεύουν ότι οι κάτοικοι της χώρας πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους εάν θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή όχι. Ο Υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι το καλοκαίρι το υπουργείο του δεν θα οργανώσει τον επαναπατρισμό τουριστών που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Όσον αφορά τα ταξίδια σε χώρες εκτός ΕΕ, η Γερμανία θα αποφασίσει σχετικά με αυτό το ζήτημα, βάσει των γενικών συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένονται αυτήν την εβδομάδα.

Η απόφαση των γερμανικών αρχών να επιτρέψουν ταξίδια μόνο εντός της ΕΕ θα επηρεάσει σοβαρά τον τουρισμό της Τουρκίας, της Τυνησίας και άλλων χωρών. Η Τουρκία το έχει ήδη αποκαλέσει «πλήγμα στον τουρισμό»: σύμφωνα με τους τοπικούς ξενοδόχους, τον Ιούνιο έλαβαν περίπου 700 χιλιάδες κρατήσεις από τη γερμανική αγορά και τώρα θα πρέπει να επιστρέψουν αυτά τα χρήματα.

Ηνωμένο Βασίλειο

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επέβαλε επίσημα απαγορεύσεις ταξιδιού, αλλά βρήκε έναν τρόπο να αποθαρρύνει τους πολίτες από το ταξίδι. Από τις 8 Ιουνίου, όλοι όσοι φτάνουν από το εξωτερικό θα έχουν υποχρεωτική απομόνωση 14 ημερών έως και τις 29 Ιουνίου.

Για το λόγο αυτό, ο μεγαλύτερος βρετανικός ταξιδιωτικός πράκτορας TUI ακύρωσε όλες τις πτήσεις προς ξένους προορισμούς μέχρι την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό πράκτορα, η καραντίνα κατά την άφιξη θα σκοτώσει τόσο τον εισερχόμενο όσο και τον εξερχόμενο τουρισμό.

Το Υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια προσπάθεια να σώσει τους αερομεταφορείς από ένα άλλο κύμα απωλειών λόγω αυστηρότερων μέτρων καραντίνας, προσπαθεί να συμφωνήσει για «τουριστικούς διαδρόμους» σε μια σειρά ασφαλών διαδρομών, για παράδειγμα, με την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Ωστόσο, τα αεροδρόμια της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και η Ρωσία, βρίσκονται στη λίστα των «επικίνδυνων», έτσι οι Βρετανοί δεν αναμένονται ακόμη στις παραλίες της Μεσογείου.

Τι ταιριάζει στη Ρωσία;

Πρόσφατα, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε μια ανασκόπηση των προθέσεων πολλών χωρών να ανοίξουν σύνορα. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, οι Ρώσοι έχουν πιθανότητες αυτό το καλοκαίρι να χαλαρώσουν στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ποιο μοντέλο επανεκκίνησης θα μπορούσαν όμως να ακολουθήσουν οι Ρώσοι; Σύμφωνα με ειδικούς, είναι απίθανο η γερμανική ή η βρετανική έκδοση να εφαρμοστεί 100% στη ρωσική αγορά. Ωστόσο, ορισμένα σημεία είναι δυνατόν να αντιγραφούν.

«Οι Ρώσοι δεν είναι τόσο πειθαρχημένοι όσο οι Γερμανοί, οπότε καμία πρόταση δεν μπορεί να τους κάνει να μείνουν στο σπίτι τους. Αλλά η ίδια η μορφή, η οποία κυκλοφορεί στη Γερμανία, είναι ευέλικτη, με βάση την τρέχουσα κατάσταση. Ένα σημαντικό σημείο είναι ότι κανείς δεν θα μπει σε αναγκαστική καραντίνα.

Στη Ρωσία, με μια τόσο ευέλικτη μορφή, για παράδειγμα, όταν αγοράζει μια περιοδεία, ένας τουρίστας υπογράφει ένα έγγραφο που δηλώνει ότι γνωρίζει όλους τους κινδύνους – αυτό θα ήταν αποδεκτό. Αλλά το μοντέλο που ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα λειτουργήσει για εμάς – κανείς δεν θα θέλει να μείνει στο σπίτι μετά από άλλες 14 ημέρες στη θάλασσα », αναφέρει ένας ειδικός.

Σύμφωνα με ειδικούς, εάν πάρουμε τα προγράμματα πτήσεων εξωτερικού της Aeroflot ως κατευθυντήρια γραμμή, τότε η επανάληψη των ταξιδιών στο εξωτερικό είναι δυνατή το τρίτο τρίμηνο του 2020.