Λίγες ημέρες πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων, και οι επιχειρηματίες σε δημοφιλείς ελληνικούς ορεινούς προορισμούς είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Το κλίμα που επικρατεί, σε γενικές γραμμές, είναι πιο «ζεστό» σε σύγκριση με πέρυσι και πρόπερσι, τα τηλέφωνα από ενδιαφερομένους άρχισαν να χτυπούν από νωρίς -από τέλη Οκτωβρίου- και ταυτόχρονα οι ξενοδόχοι να σημειώνουν στα τετράδιά τους τις πρώτες τους κρατήσεις για τις ημέρες των εορτών.

Αυτό το δεκαπενθήμερο περιμένουν να πιάσουν πληρότητες 100%, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους. Γενικότερα, οι επιχειρηματίες που διατηρούν ξενώνες στον ορεινό όγκο της Ελλάδας δείχνουν προβληματισμένοι, αφού η πελατεία τους εξαρτάται, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, από την ελληνική αγορά.

Σχολική ανάπαυλα

Εδώ να επισημάνουμε ότι, στο πλαίσιο της τόνωσης της εσωτερικής αγοράς, από την οποία εξαρτώνται πολλές περιοχές και προορισμοί, κυρίως της ηπειρωτικής Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) επιμένει στην υιοθέτηση της από τριετίας πρότασής της για μία σχολική ανάπαυλα μεταξύ Χριστουγέννων και Πάσχα, που με συντονισμό των ξενοδοχειακών ενώσεων, των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης και των υπουργείων Τουρισμού και Παιδείας θα δημιουργήσει ένα τετραήμερο το οποίο θα συνδυάζεται με δραστηριότητες πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και τοπικού χαρακτήρα.

«Τα Σαββατοκύριακα τα πράγματα είναι πολύ ανιαρά, πάνε οι παλιές, καλές εποχές», λένε. Και από τη μια τα χαράτσια, από την άλλη τα υψηλά λειτουργικά και το κόστος της θέρμανσης δεν τους αφήνουν καθόλου περιθώρια για ένα πιο αισιόδοξο αύριο.

Από την πλευρά τους, οι επισκέπτες με τα δικά τους «βάρη», προσπαθώντας να αποδράσουν έστω και λίγο από την καθημερινότητα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ψάχνουν προορισμούς για τις ημέρες των γιορτών, οι οποίοι θα είναι και σχετικά οικονομικοί.

Οι τιμές που χρεώνουν για τις ημέρες των γιορτών; «Είναι για όλα τα βαλάντια», επισημαίνουν οι πρόεδροι των ξενοδόχων των περιοχών με τους οποίους επικοινώνησε ο «ΑτΚ» και σε πολλές περιπτώσεις κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα.

Στη Δράμα

Με την «Ονειρούπολη» -το χριστουγεννιάτικο χωριό που στήνεται στο κέντρο της Δράμας τα τελευταία χρόνια- και με το χιονοδρομικό κέντρο στο Φαλακρό, το οποίο ανοίγει στις 20 Δεκεμβρίου, οι έως τώρα προκρατήσεις, τόσο για την πόλη όσο και για τον ορεινό όγκο της περιοχής, κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

«Μέχρι στιγμής η πόλη της Δράμας είναι στο 40% – 50%, όσο περνάνε όμως οι μέρες πιστεύουμε ότι θα πιάσει το 70% – 80%», επισημαίνει στον «ΑτΚ» ο Αγγελος Καλλίας, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νομού.

Στον ορεινό όγκο της Δράμας οι πληρότητες θα κινηθούν στο 60% – 70% και, όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Καλλίας, «τώρα έχουμε εξασφαλισμένο αυτό το ποσοστό, σε αντίθεση με πέρυσι, οπότε ελπίζουμε να πιάσουμε κάτι καλύτερο».

Σχετικά αυξημένες, της τάξεως του 5%- 10%, είναι και οι τιμές στα ξενοδοχεία του νομού, «θα μπορέσουμε να καλύψουμε κάποια από τα έξοδά μας. Δεν είμαστε καλοκαιρινοί προορισμοί και εξαρτιόμαστε από τους Ελληνες», λέει ο κ. Καλλίας.

Ετσι, για τις ημέρες των γιορτών, στη Δράμα, οι τιμές ξεκινούν από 50 – 60 ευρώ το δίκλινο, ο μέσος όρος διανυκτέρευσης είναι 2 – 3 νύχτες, ενώ στα συν είναι η επανεμφάνιση των επισκεπτών από νότια Ελλάδα -κυρίως Αθήνα-, οι οποίοι κάνουν περισσότερες διανυκτερεύσεις.

Στη Φλώρινα

Οι Ελληνες είναι της τελευταίας στιγμής και, όπως λέει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης ξενοδόχων, Μιχάλης Παρλάνης, «οι κρατήσεις για τα Χριστούγεννα μέχρι στιγμής είναι στο 50%, ενώ για την Πρωτοχρονιά είναι ακόμη νωρίς».

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκεντρώνει η πόλη της Φλώρινας, αφού στις 23 Δεκεμβρίου αναβιώνει το έθιμο με τις αναμμένες φωτιές στις γειτονιές της πόλης, στο δε Πισοδέρι «οι πληρότητες θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες και το χιόνι», λέει ο κ. Παρλάνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές των καταλυμάτων ξεκινούν από 50 – 60 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο του δωματίου.

Στο Πήλιο

Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στη Μαγνησία, τόσο στην πόλη του Βόλου όσο και στον ορεινό όγκο, στα χωριά του Πηλίου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει ο δήμος Βόλου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργο Ζαφείρη, θα δώσουν ώθηση στα ξενοδοχεία της πόλης, οι πληρότητα των οποίων αυτήν τη στιγμή είναι στο 80%.

Το Πήλιο είναι στο 60%, ενώ σε ό,τι αφορά τις τιμές «μέσος όρος για δίκλινο είναι τα 70 ευρώ», λέει στον «ΑτΚ» ο κ. Ζαφείρης, τονίζοντας ότι υπάρχουν πακέτα προσφορών «και μέσω των προκρατήσεων ο πελάτης θα πετύχει καλύτερη τιμή».

Στον Παλιό Αγιο Αθανάσιο

Οι προκρατήσεις στην «Αράχοβα της Μακεδονίας», τον Παλιό Αγιο Αθανάσιο στο Καϊμάκτσαλαν, βρίσκονται στο 70%, σύμφωνα όμως με τους επιχειρηματίες της περιοχής, μέχρι την τελευταία στιγμή, πιστεύουν ότι θα φτάσουν το 95%.

«Ο κόσμος αγκομαχάει, το ίδιο και οι επιχειρηματίες που περιμένουν αυτό το 15ήνθερο για να σώσουν την παρτίδα», λέει χαρακτηριστικά στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής Εδεσσας και αντιδήμαρχος δημοτικής ενότητας του δήμου Εδεσσας, Χρήστος Βερικούκης.

Οπως επισημαίνει, τα Σαββατοκύριακα η κίνηση στον παραδοσιακό οικισμό του Παλιού Αγίου Αθανασίου είναι πολύ ανιαρή, «έρχονται κυρίως αυθημερόν, για φαγητό, το πολύ μια διανυκτέρευση να κάνουν το Σάββατο», εξηγεί την κατάσταση ο κ. Βερικούκης.

Σε ότι αφορά τις τιμές, σύμφωνα με τον ίδιο, κινούνται στα περσινά επίπεδα, από 60 έως 120 – 150 ευρώ το δίκλινο, ανάλογα με τον τύπο του καταλύματος.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου Βόρας, ήδη, από πέρυσι, διαχειρίζεται η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στην οποία και ανήκει. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρυσι το χιονοδρομικό κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες αλλά και οι φίλοι των χειμερινών σπορ και του βουνού να περιμένουν με αγωνία να πέσουν τα πρώτα χιόνια.

Μεγαλύτερη η ζήτηση για την Αράχοβα

Μέρα με τη μέρα οι κρατήσεις αυξάνονται σ’ έναν από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας, την Αράχοβα, οι δε πληρότητες, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Αράχοβας και δήμαρχο Διστόμου – Αράχωβας και Αντίκυρας, Γιάννη Γεωργακό, αγγίζουν το 75% – 80%.

Η ζήτηση φέτος είναι μεγαλύτερη και για περισσότερες διανυκτερεύσεις. Οπως επισημαίνει στον «ΑτΚ» ο κ. Γεωργακός, «βασική αιτία είναι η ανακαίνιση του χιονοδρομικού κέντρου στον Παρνασσό, καθώς και η τοποθέτηση νέων αναβατήρων».

Επιπρόσθετα, ο κ. Γεωργακός, κάνει έκκληση στους Ελληνες που προτιμούσαν να ταξιδεύουν τις ημέρες των γιορτών στο εξωτερικό, να επιλέξουν τους χειμερινούς ελληνικούς προορισμούς.

Σε ερώτηση του «ΑτΚ» σχετικά με το κόστος και τις υψηλές -και σε πολλές περιπτώσεις- απαγορευτικές τιμές στην Ελλάδα, ο κ. Γεωργακός απαντάει χαρακτηριστικά: «Είναι μύθος οι υψηλές τιμές. Στο εξωτερικό λιγότερο από 7 διανυκτερεύσεις δε σου κλείνουν».

Οι τιμές στα καταλύματα της Αράχοβας, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων, κ. Γεωργακό, ξεκινούν από 45 ευρώ το δίκλινο, η μέση τιμή είναι στα 90 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 250 ευρώ.

Στα Ιωάννινα

Καλύτερη είναι η κίνηση φέτος τόσο στην πόλη των Ιωαννίνων όσο και στους ορεινούς όγκους του νομού, συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές -από το 2010. Η κίνηση για τις γιορτές κυμαίνεται στο 70% – 80%, «παρ’ όλα αυτά με λίγες ημέρες πληρότητας μέσα στο χρόνο δε λύνουμε κανένα πρόβλημα», λέει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, Κώστας Βλάχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν καταλύματα στον ορεινό όγκο που δεν έχουν ανοίξει, λόγω μειωμένων πληροτήτων, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος θέρμανσης.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, «ξεκινούν από 30 ευρώ και φτάνουν τα 150 – 180 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο του δωματίου», λέει ο κ. Βλάχος.

Καταστροφική η ενδεχόμενη αύξηση ΦΠΑ

Εντονα δυσαρεστημένος είναι ο ξενοδοχειακός κλάδος, καθώς και ολόκληρος ο τουριστικός κόσμος για την ενδεχόμενη αύξηση από 6,5% σε 13% του συντελεστή ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αποδοτικότητα του συγκεκριμένου μέτρου, που πρότεινε την περασμένη Κυριακή η κυβέρνηση στην τρόικα, μπορεί να φέρει άμεσα έσοδα σχεδόν 300 εκατ. στα ταμεία του κράτους. Παράλληλα, όμως, θα μειώσει το ΑΕΠ της χώρας τουλάχιστον κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα φετινά επίπεδα, δηλαδή θα χαθούν περίπου 3,8 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, με την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα χαθούν θέσεις εργασίας και θα αυξηθούν τα τουριστικά πακέτα. «Για κάθε εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα μας θα χάνονται 30.000 θέσεις εργασίας», επισημαίνει ο ΣΕΤΕ.

«Η εφαρμογή του μέτρου το 2015 θα προκαλέσει απώλεια 2 μονάδων στο ΑΕΠ, με απώλειες 2,6 εκατ. αφίξεων και 1,6 δισ. ευρώ άμεσων εσόδων, καθώς και τουλάχιστον 60.000 θέσεων εργασίας σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος, λέγοντας ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει αιφνίδια το μέσο πακέτο για την Ελλάδα κατά 5%, την περίοδο ακριβώς που ξεκινά ο κύριος όγκος κρατήσεων και ενώ οι τιμές με τους tour operators έχουν συμφωνηθεί με συμβόλαια από το καλοκαίρι.

Από την πλευρά του, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, στην επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνει ότι «αντί να παρθούν μέτρα στρατηγικής και θεσμικής θωράκισής του με στόχο την εξασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξής του, ενεργοποιούνται εκ νέου κοντόφθαλμα και εσφαλμένα μέτρα μιας αντιαναπτυξιακής, αμιγώς εισπρακτικής λογικής, τα οποία καταδικάζουν τον ελληνικό τουρισμό στη διολίσθηση στις παλιές ζοφερές ημέρες».

agelioforos.gr