Αύξηση 17% κατέγραψε ο τουρισμός της Ανταρκτικής την περίοδο 2017-18 καθώς 51.707 ταξιδιώτες επισκέφθηκαν τη χερσόνησο, σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεθνή Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (IAATO).

Η ανάπτυξη αντανακλά μια ανοδική τάση από το 2011-12. Η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών – 41.996 – ταξίδεψε δια θαλάσσης στην Ανταρκτική σε σκάφη που προσφέρουν εκδρομές στην ξηρά, αύξηση 16% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Από αυτούς, 3.408 πέταξαν στα νησιά του South Shetland και αμέσως επιβιβάστηκαν σε ένα σκάφος για την περαιτέρω μετακίνησή τους.

Σε άνοδο το τμήμα Air/Cruise

Ο τομέας αυτός, γνωστός ως air / cruise, αυξήθηκε κατά 6% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Επιπλέον, 9.131 επισκέπτες γνώρισαν την Ανταρκτική σε ένα από τα τέσσερα σκάφη αποκλειστικά για κρουαζιέρες, σημειώνοντας αύξηση 22% από το 2016-17.

Συνολικά, οι Αμερικανικοί επισκέπτες παρέμειναν οι περισσότεροι, αντιπροσωπεύοντας το 33% του συνολικού αριθμού επισκεπτών στην Ανταρκτική, το ίδιο ποσοστό με το προηγούμενο έτος.

Οι Κινέζοι επισκέπτες ήταν δεύτεροι σε αριθμό, αντιπροσωπεύοντας το 16% όλων των επισκεπτών αυξανόμενοι κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2016-17.

Οι επισκέπτες από την Αυστραλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία ήταν οι επόμενες πιο ενθουσιώδεις εθνικότητες επισκεπτών, καταλαμβάνοντας ποσοστά 11%, 7% και 7% αντίστοιχα.

“Η ανάπτυξη που ανέφερε η IAATO αντικατοπτρίζει μια παγκόσμια ανοδική τάση στην επίσκεψη απομακρυσμένων προορισμών.