Ένα βήμα πιο κοντά στη θέσπιση ενός πλαισίου-ορόσημο για την προστασία των ταξιδιωτών βρίσκεται η Επιτροπή για την Ανάπτυξη ενός Διεθνούς Κώδικα για την Προστασία των Τουριστών, η οποία συνεδρίασε για δεύτερη φορά.

Η Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν 92 κράτη-μέλη, συνεδρίασε υπό την επίβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΠΟΤ).

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν νομικοί εμπειρογνώμονες από διάφορες περιοχές του πλανήτη, όλοι τους μέλη της ειδικής συμβουλευτικής ομάδας, καθώς επίσης και διεθνείς οργανισμοί, κυβερνητικοί και μη κυβερνητικοί, στον ρόλο των παρατηρητών, που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον ΠΟΤ με στόχο να αναπτύξουν τον κώδικα και να εγγυηθούν ότι το αποτέλεσμα είναι ένα αντιπροσωπευτικό και ισορροπημένο σύνολο προτύπων.

Ο στόχος

Οι παρατηρητές επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για την υιοθέτηση ενός διεθνούς κώδικα που θα σχεδιαστεί για να προσφέρει στους τουρίστες μεγαλύτερη προστασία ως καταναλωτές και να εμφυσήσει την ευθύνη της παροχής βοήθειας στους τουρίστες που πλήττονται από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η γενική διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είναι υπεύθυνη για τις τουριστικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωση, υπογράμμισε το ενδιαφέρον της για την παρακολούθηση αυτού του σχεδίου, λαμβάνοντας υπόψη τα πιθανά κοινά σημεία με το έργο της Επιτροπής.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο εκπρόσωπος της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO).

Επιπλέον, με στόχο να αναδείξουν το ενδιαφέρον και του ιδιωτικού τομέα για τις εργασίες της Επιτροπής, συμμετείχαν ως παρατηρητές αρκετοί επιχειρηματικοί οργανισμοί και ομάδες-μέλη, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών(IATA) και η Hotrec, που εκπροσωπεί τον ευρωπαϊκό τομέα φιλοξενίας.

Οι συμμετέχοντες στην Επιτροπή εξέλεξαν επίσης πρόεδρο από τη Βραζιλία και αντιπρόεδρο από την Ελλάδα.