Πέντε νέοι σταθμοί κοινόχρηστων ποδηλάτων πρόκειται να δημιουργηθούν στη Θεσσαλονίκη, στην προσπάθεια προώθησης της χρήσης του συγκεκριμένου μέσου, που σύμφωνα με τους επιστήμονες προσφέρει σειρά πλεονεκτημάτων στη βιωσιμότητα της πόλης, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.
Αυτό ανέφεραν σήμερα στις εισηγήσεις τους οι συγκοινωνιολόγοι, Μάγδα Πιτσιάβα – Λατινοπούλου, Αλέξανδρος Σδουκόπουλος και Αυγή Βάσση, στην τελευταία ενότητα της διημερίδας του ΣΑΣΘ και του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων , «Οι Δημόσιες Μεταφορές στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την Αστική Κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη».
Σήμερα στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν οχτώ σταθμοί κοινόχρηστων ποδηλάτων και οι πέντε νέοι που σχεδιάστηκαν θα γίνουν στο σταθμό των ΚΤΕΛ «Μακεδονία», στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, στο Ράδιο Σίτυ, στην οδό Παπακυρίτση και στο Δημαρχείο Καλαμαριάς.
Ευάλωτοι χρήστες
Στην εισήγηση της καθηγήτριας του ΑΠΘ, Μάγδας Πιτσιάβα – Λατινοπούλου και του συγκοινωνιολόγου του ΑΠΘ, Αλέξανδρου Σδουκόπουλου, για τις «Υποδομές για ευάλωτους χρήστες στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας», επισημάνθηκε ότι «οι αστικές περιοχές αποτελούν μόλις το 2% της επιφάνειας του πλανήτη, στις οποίες καταναλώνεται το 75% της συνολικής παραχθείσας ενέργειας και παράγεται το 80% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Το 70% των Ευρωπαίων πολιτών ζουν σε αστικές περιοχές και γίνονται 1.000 μετακινήσεις ανά άτομο ετησίως, οι μισές από τις οποίες μικρότερες των 5 χλμ. Οι μεταφορές είναι κατά 98% εξαρτημένες από το πετρέλαιο και οι αστικές μεταφορές παράγουν το 40% του διοξειδίου του άνθρακα του συνόλου των μεταφορών».
Οι «ευάλωτοι» χρήστες είναι πεζοί, ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές.
«Οι χώρες με υψηλά ποσοστά χρήσης δημόσιων συγκοινωνιών παρουσιάζουν και υψηλά ποσοστά μετακινήσεων πεζή, καθώς το περπάτημα αποτελεί το βασικό μέσο πρόσβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις δίνεται η δυνατότητα με την κατάλληλη υποδομή για συνδυασμένη μετακίνηση ποδηλάτου με μαζικά μέσα μεταφοράς. Η συνδεσιμότητα των δικτύων, η διαμόρφωση των στάσεων των μέσων μαζικής μεταφοράς και των σταθμών μετεπιβίβασης ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμοι από όλους τους χρήστες αποτελούν κρίσιμους παράγοντες στη προώθηση των πολυτροπικών – συνδυασμένων μετακινήσεων. Έχει βρεθεί ότι κατάλληλες παρεμβάσεις στην πολεοδομική μικροκλίμακα –όπως ανεπτυγμένες υποδομές για ευάλωτους χρήστες στην περιοχή των τερματικών σταθμών αλλά και σε επίπεδο γειτονιάς- μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για αλλαγή των επιλογών μετακίνησης, ενισχύοντας βασικά τη χρήση των εναλλακτικών μέσων μεταφοράς (Μ.Μ.Μ. σε συνδυασμό με περπάτημα και ποδήλατα)», ανέφερε ο κ. Σδουκόπουλος.
Τα χαρακτηριστικά των μετακινήσεων στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι τα εξής: το 10% γίνονται πεζή, το 10% με ποδήλατο, το 25% με αστικό λεωφορείο και το 55% με ΙΧ.
voria.gr