THESSALONIKI, GREECE - JANUARY 7, 2015

Ενέργεια και υψηλά κόστη προβληματίζουν πολύ τους ξενοδόχους τον χειμώνα – Σκέφτονται να κατεβάσουν ρολά επικαλούμενοι την ανακαίνιση.

Μπορεί η καλοκαιρινή περίοδος να κυλά θετικά για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, με τους Βαλκάνιους να αποτελούν για πολλοστή φορά τους κυριότερους αιμοδότες τους, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι του τουρισμού της πόλης που κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα ενόψει του χειμώνα.

Με τον Σεπτέμβριο να αποτελεί τον πλέον αποδοτικό μήνα για τα ξενοδοχεία της πόλης, καθώς τα δυο Σαββατοκύριακα της ΔΕΘ χτυπούν …100άρια σε πληρότητες, ο Οκτώβριος και το εκρηκτικό μείγμα της ενέργειας προβληματίζουν τους ξενοδόχους της πόλης, περισσότερο, δε, αυτούς που έχουν μεγάλες μονάδες.

Όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, ήδη κάποιοι ξενοδόχοι προσανατολίζονται στο κλείσιμο των μονάδων τους για τους χειμερινούς μήνες. Κάποιοι μάλιστα σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το …τρικ της ανακαίνισης προκειμένου οι πελάτες να θεωρήσουν πως το ξενοδοχείο αναβαθμίζεται και δεν είναι κλειστό.

Στην περίπτωση αυτοί οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων θα προχωρήσουν σε κάποιες μικρές εργασίες, ενώ θα έχουν κλειστές τις μονάδες τους.

«Δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι για τον Οκτώβριο. Με το υψηλό ενεργειακό κόστος μια ξενοδοχειακή επιχείρηση δύσκολα μπορεί να αντεπεξέλθει, ειδικά αν είναι μεγάλη και έχει περιορισμένες κρατήσεις. Όταν το κόστος φτάνει για ένα ξενοδοχειο δυναμικότητας 80 – 100 δωματίων τα 80.000 έως 120.000 ευρώ μηνιαίως πώς είναι δυνατόν να μπορέσει να τα καταφέρει;», διερωτάται ο πρόεδρος του ΕΞΘ συμπληρώνοντας πως πριν τον κορωνοϊό οι ξενοδόχοι δεν ήξεραν τι θα πει «κλείνω το ξενοδοχείο». Τώρα υπάρχει η… εμπειρία, άρα κάποιοι σκέφτονται να κάνουν ένα χειμερινό διάλειμμα δεδομένου πως οι κρατήσεις για μετά το Σεπτέμβριο κάθε άλλο παρά θετικά μηνύματα εκπέμπουν.

Πάντως η διαμορφωθείσα κατάσταση με τα άκρως υψηλά ενεργειακά κόστη φαίνεται πως είναι «ηπιότερη» για τις μικρές μονάδες καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις και όταν ο αριθμός των κρατήσεων είναι μικρός, μπορεί να λειτουργήσει για παράδειγμα ένας όροφος κάτι που δεν μπορεί να συμβεί σε μια μεγάλη μονάδα.

Έντονο είναι το πρόβλημα και για τις ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται σε ορεινούς προορισμούς καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες εκτινάσσουν περαιτέρω τα ενεργειακά κόστη δεδομένης και της δυσκολίας να ζεσταθούν επαρκώς τα εν λόγω καταλύματα.

πηγή: voria.gr