H Airports Council International (ACI) World ολοκληρώνει τις εργασίες του στην 41η Τριετή Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) με θετικά αποτελέσματα που θα διευκολύνουν την πλήρη ανάκαμψη και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των αεροδρομίων και ολόκληρου του αεροπορικού οικοσυστήματος.
Τα Έγγραφα Εργασίας του ACI World, πολλά από τα οποία συντάχθηκαν από κοινού με εταίρους του κλάδου, επικεντρώθηκαν σε βασικούς τομείς προτεραιότητας για τα αεροδρόμια και τους επιβάτες, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης του καθαρού στόχου μηδενικού άνθρακα της βιομηχανίας έως το 2050, εκσυγχρονισμός των παγκόσμιων πλαισίων πολιτικής για τα αερολιμενικά τέλη για τη διασφάλιση της ανάπτυξης της υποδομής, κατασκευή εργατικού δυναμικού της αεροπορίας· βελτίωση της προσβασιμότητας των αεροπορικών ταξιδιών και ενίσχυση της δράσης για την παύση της εμπορίας άγριων ζώων.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι η υπεράσπιση της ACI World για λογαριασμό των αεροδρομίων ήταν συντριπτικά επιτυχής», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ACI World Luis Felipe de Oliveira .
«Ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συμφωνία ορόσημο των κυβερνήσεων για έναν μακροπρόθεσμο φιλόδοξο στόχο καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα για τις διεθνείς αερομεταφορές έως το 2050, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού και τον στόχο της βιομηχανίας για το κλίμα, τα αεροδρόμια έχουν κάνει επίσης μεγάλα βήματα σε άλλα τομείς κρίσιμους για την υγεία του οικοσυστήματος των αερομεταφορών – συμπεριλαμβανομένων των επιβατών και των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο. Οι νίκες περιλαμβάνουν την ανάγκη αναθεώρησης των υφιστάμενων πολιτικών για τα αερολιμενικά τέλη, την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού των αερομεταφορών και την υιοθέτηση του πρώτου ψηφίσματος της ΔΟΠΑ για την προσβασιμότητα στις αεροπορικές μεταφορές».
Βασικές επιτυχίες στη Συνέλευση
Αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο της πανδημίας στις δραστηριότητες των αεροδρομίων, η Οικονομική Επιτροπή αναγνώρισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι επενδύσεις σε μακροπρόθεσμες υποδομές και να υποστηριχθεί η αναθεώρηση των υφιστάμενων πολιτικών για τα αερολιμενικά τέλη. Η ACI θα συνεχίσει να παρέχει εμπεριστατωμένα στοιχεία για να υποστηρίζει την ανάγκη αλλαγής των πλαισίων παγκόσμιας πολιτικής για τα αερολιμενικά τέλη προς εκείνα που δίνουν κίνητρα για τη βιωσιμότητα, την αποτελεσματικότητα, τις επενδύσεις σε υποδομές και που δημιουργούν πολλαπλασιαστικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη και συνδεσιμότητα.
Όσον αφορά την οικοδόμηση του εργατικού δυναμικού της αεροπορίας, η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνέλευσης δήλωσε την ανάγκη να αναπτυχθεί ένα ποικίλο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για να υποστηρίξει τον τομέα του μέλλοντος, προσελκύοντας περισσότερους νέους στην αεροπορία, προωθώντας την ποικιλομορφία και τους στόχους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές. Η Επιτροπή τόνισε την ανάγκη για αποκλειστικές συνεργασίες με παρόχους κατάρτισης, διεθνείς οργανισμούς και ακαδημαϊκά ιδρύματα, ενώ σημείωσε επίσης ότι οι ρυθμιστικές αρχές και η βιομηχανία διαδραματίζουν ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.
Ένα άλλο ορόσημο περιελάμβανε την υιοθέτηση από τη Συνέλευση του πρώτου ψηφίσματος της ΔΟΠΑ σχετικά με την προσβασιμότητα των αεροπορικών μεταφορών σε άτομα με αναπηρία και άτομα με μειωμένη κινητικότητα, με επικεφαλής την ACI και που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με πολλά κράτη και εταίρους του κλάδου. Το ψήφισμα αναγνωρίζει ότι η αξιοπρέπεια και η μη διάκριση είναι οικουμενικά δικαιώματα που ισχύουν για όλα τα άτομα και ζητά την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής στρατηγικής και προγράμματος εργασίας της ΔΟΠΑ για την προσβασιμότητα.
Επιπλέον, μετά από συζητήσεις από το έγγραφο εργασίας της ACI-International Air Transport Association (IATA) για την εμπορία άγριων ζώων, η Συνέλευση ενέκρινε την τροποποίηση του Ψηφίσματος A40-16 για να συμπεριλάβει διατάξεις για την αντιμετώπιση της εμπορίας άγριων ζώων.
Ο Γενικός Διευθυντής του ACI, Luis Felipe de Oliveira, συνέχισε: «Ενώ βγαίνουμε από την 41η Συνέλευση του ICAO με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, γνωρίζουμε ότι η επιτυχία ανεβάζει τον πήχη και φέρνει περισσότερη δουλειά. Από την πλευρά μας, η ACI World δεσμεύεται ότι θα αξιοποιήσει την πρακτική εμπειρία από ειδικούς σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσει στην ανάπτυξη ρεαλιστικών ρυθμιστικών πλαισίων. Προσφέρουμε την υποστήριξή μας και τη δέσμευσή μας σε κάθε βήμα της διαδρομής, ώστε αυτά τα πλαίσια να αντανακλούν πραγματικά τις ανάγκες του κλάδου στο σύνολό του και να μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε μαζί ως ένα αεροπορικό οικοσύστημα – για τους επιβάτες και τις κοινότητες που εξυπηρετούμε».