του Χάρη Ντιγριντάκη

Αμφίσημα είναι τα μηνύματα για το τουριστικό 2023 από την βρετανική αγορά.

Οι προοπτικές που διανοίγονται είναι ευοίωνες, δεδομένου ότι η χωρητικότητα σε αεροπορικές θέσεις είναι αυξημένη σε σχέση με το 2022, η σεζόν θα ξεκινήσει πιο νωρίς για όλες τις αεροπορικές, θα διατηρηθούν πτήσεις και το χειμώνα για πρώτη φορά, η λίρα διατηρεί τη σχέση επιρροής της απέναντι στο ευρώ, ενώ οι Βρετανοί δηλώνουν αναφανδόν ότι θα ταξιδέψουν για διακοπές εμφανίζοντας ιδιαίτερη σπουδή για την Ελλάδα.

Άλλωστε φέτος επισκέφθηκαν τη χώρα μας περισσότεροι από 3 εκατ. Βρετανοί, ενώ ιδιαίτερο μερίδιο στην τουριστική πίτα της χώρας μας διαλαμβάνει πλέον και το Luxury βρετανικό τουριστικό κομμάτι.

Στον αντίποδα στάθμισης παραγόντων για την πορεία της επόμενης σεζόν, εδράζονται ο υψηλός πληθωρισμός και το αυξημένο κόστος ενέργειας που προς ώρας είναι άγνωστο πόσο θα αγγίξει την τσέπη του Βρετανού ταξιδιώτη. Οι παραπάνω σημαντικές, κατά τα άλλα, ψηφίδες που αναμένεται να διαμορφώσουν το τουριστικό 2023, δεν αποκλείεται να επηρεαστούν και από αστάθμητους παράγοντες και σε αυτούς φαίνεται ότι δεν θα είναι αυτός της υγείας.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην WORLD TRAVEL MARKET 2022, μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις στον κόσμο, που ανοίγει τις πύλες της την προσεχή Δευτέρα, όπου και αναμένεται ρεαλιστικά να αποτυπωθούν οι τάσεις της βρετανικής αγοράς μέχρι αυτή τη στιγμή.

Τούτη την ώρα η τουριστική ζήτηση από το Ηνωμένο Βασίλειο για το καλοκαίρι του 2023 είναι ανθεκτική για την Ελλάδα. Η χώρα μας παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στο βρετανικό κοινό (και ιδιαίτερα τα νησιά της), ενώ οι τάσεις που επικυριαρχούν για του χρόνου, παρά τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, δείχνουν ότι οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποκλείεται ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιό τους μέσα στην επόμενη σεζόν με αποτέλεσμα, οι ταξιδιωτικές ροές να σημειώσουν νέο ρεκόρ.

Επιπροσθέτως το 76% των Βρετανών πελατών της εταιρείας ταξιδιωτικών συμβούλων Travel Counsellors δήλωσαν ότι προτίθενται να ταξιδέψουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους το 2023. Όπως προκύπτει από την έρευνα, που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο σε δείγμα 2.500 ταξιδιωτών, σχεδόν το 60% των πελατών της Travel Counsellors προγραμματίζουν να κάνουν κράτηση των διακοπών τους για το 2023 τη συνήθη χρονική περίοδο, το 24% επιθυμεί να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις προσφορές προκρατήσεων και το 18% θα κάνει κράτηση την τελευταία στιγμή, εντός δύο μηνών από την ημερομηνία αναχώρησης.

Σύμφωνα με έτερες έρευνες ο προϋπολογισμός του ταξιδιού δεν είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει τον προορισμό που θα επιλέξουν για τις διακοπές τους οι Βρετανοί. Σχεδόν οι μισοί δήλωσαν ότι ο προορισμός είναι πιο σημαντικός από το κοστος διακοπών, ενώ το 30% δήλωσε ότι το πιο πιθανό είναι να κάνει κράτηση ταξιδιού all inclusive ώστε να μην καταβάλει επιπλέον χρεώσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών στο εξωτερικό. Σύμφωνα μάλιστα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία πωλήσεων, δημοφιλέστεροι προορισμοί αυτή τη στιγμή για το 2023 είναι η Μεσόγειος, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Ν. Ζηλανδία αλλά και η Καραϊβική. Όσον αφορά τους παίκτες της αγοράς η TUI έχει ήδη δηλώσει αύξηση στις χωρητικότητες των πτήσεων της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βρετανική αεροπορική εταιρεία Jet2.com έχει ανακοινώσει νέο φιλόδοξο και διευρυμένο πρόγραμμα για την χώρα μας το 2023 όπου τοποθετεί την Αθήνα ως προορισμό για όλο τον χρόνο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας είχε πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Χανιά, Ηράκλειο, Ρόδο και Κω για να αναδείξει πώς η Jet2.com και η Jet2holidays συνεχίζουν να αναπτύσσουν μακροχρόνιες συνεργασίες με ξενοδόχους και τον κλάδο στην Ελλάδα.

Αναλυτικά πλην των Αθηνών δρομολογεί 15 διαθέσιμους προορισμούς, συμπεριλαμβανομένων τριών νέων δρομολογίων (Μπρίστολ-Χανιά, East Midlands-Σαντορίνη και Λονδίνο Στάνστεντ-Αθήνα).

Επίσης ανακοίνωσε αύξηση χωρητικότητας για το Καλοκαίρι του 23 με 1,3 εκατομμύρια αφίξεις θέσεων προς πώληση και επέκταση της τουριστικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων του Πάσχα. Δρομολόγια προστέθηκαν στη Ρόδο και τη Χαλκιδική.

Η εταιρεία θα ξεκινήσει πτήσεις προς τη Ρόδο από τις 2 Απριλίου έως τον Νοέμβριο και θα υπάρξει προσθήκη πτήσεων προς τη Χαλκιδική από την 1η Απριλίου 2023 ενώ θα υπάρξει και αυξημένη συχνότητα σε προορισμούς όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Σκιάθος.

Μάλιστα Jet2holidays και Jet2.com κλείνουν θέσεις σε μισό εκατομμύριο Βρετανούς τουρίστες το 2023 στην Κρήτη. Για το καλοκαίρι του ‘23 διαθέτει πάνω από μισό εκατομμύριο θέσεις προς πώληση, γεγονός που αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση της χωρητικότητας. «Θα επιχειρήσουμε προς το Ηράκλειο και από τις δέκα βάσεις μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με εκτεταμένη σεζόν χάρη στις πρόσθετες πτήσεις τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Νοέμβριο.

Είμαστε ενθουσιασμένοι για την επέκταση της σεζόν που έρχεται ως απάντηση στην έντονη ζήτηση. Το καλοκαίρι του ‘23 θα εκτελούμε δρομολόγια προς τα Χανιά από πέντε από τις βάσεις μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης μιας ολοκαίνουργιας διαδρομής από το αεροδρόμιο του Μπρίστολ.

Το καλοκαίρι 23 αντιπροσωπεύει μεγαλύτερη ανάπτυξη για την Jet2.com και την Jet2holidays στην Κρήτη και είμαστε απίστευτα ενθουσιασμένοι για ένα ακόμη επιτυχημένο καλοκαίρι που συνεργαζόμαστε με ξενοδόχους» αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας.

Την ίδια ώρα η easyJet έχει ανοίξει ήδη τις κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2023 και προς Ελλάδα

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερες από 133.000 πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ 9 Μαΐου και 30 Σεπτεμβρίου 2023. Τέλος η χωρητικότητα έχει αυξηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο προς προορισμούς διακοπών σε όλο το δίκτυο της easyJet, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.