Με 24% μείωση στις προσεγγίσεις και 16% μείωση στους επιβάτες σε σχέση με το 2016, κλείνει φέτος η κρουαζιέρα για την Ελλάδα.
Δυστυχώς, στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού για τον οποίο υπήρξαν μεγάλες προσδοκίες και πολλές τουριστικές περιοχές, όπως η Ρόδος και άλλα νησιά, είχαν επενδύσει τα προηγούμενα χρόνια σε αυτόν, φέτος είδαν την κατακόρυφη πτώση με πολύ μεγάλη απογοήτευση.
«Όλα πήγαν, όπως τα είχαμε υπολογίσει εξ αρχής. Το βασικότερο ζήτημα που μας ανησυχεί είναι ότι και το 2018, υπολογίζεται ότι η κρουαζιέρα θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με φέτος. Ενδεχομένως να έχουμε μια πολύ μικρή βελτίωση αλλά και πάλι, αυτό το λέω με κάθε επιφύλαξη. Η εικόνα που έχουμε μέχρι αυτή την στιγμή από τις κρατήσεις και τα early-bookings για τις προσεγγίσεις το επόμενο έτος, δείχνει ότι θα κινηθούμε στα ίδια επίπεδα με το 2017. Οι ελπίδες για ανάκαμψη μετατίθενται από το 2019 κι έπειτα. Η μόνη περίπτωση είναι να ηρεμήσουν τα πράγματα στην γειτονική Τουρκία –κάτι πολύ δύσκολο. Αυτό επηρεάζει άμεσα την δική μας περιοχή. Και βεβαίως, όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα, δεν μπορούν να περιμένουν τι θα κάνει η Τουρκία τώρα.
Υπό αυτό το καθεστώς, δεν μπορούν να δρομολογήσουν πλοία. Ακόμη όμως κι αν όλα ηρεμήσουν και αλλάξουν άμεσα οι συνθήκες στην γείτονα, ο προγραμματισμός των εταιρειών της κρουαζιέρας θα πάρει σίγουρα δύο χρόνια μέχρι να ανακάμψει. Οπότε… δεν είναι τίποτε εύκολο», δήλωσε σε εφημερίδα της Ρόδου ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Κόντες.
Είπε ακόμη ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας έχει τα χαρακτηριστικά του τουρισμού με ιδιαίτερες ιδιομορφίες και πολλές προοπτικές αλλά απαιτεί να αναπτυχθεί σωστά, καθώς αποτελεί ‘εθνική υπόθεση’ τόσο για την χώρα όσο και για τον τουρισμό μας.
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία αναφέρουν πως σημειώνεται αύξηση κατά 7% των επιβατών κρουαζιέρας παγκοσμίως σε ετήσια βάση, σε συνδυασμό με τις ολοένα αυξανόμενες παραγγελίες μεγάλων πλοίων – συγκεκριμένα έχουν πραγματοποιηθεί 78 παραγγελίες μεγάλων πλοίων για τα επόμενα 10 έτη.
Από αυτά όμως, η χώρα μας και μάλιστα η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην οποία βρισκόμαστε, δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτα αν δεν ηρεμήσουν τα πράγματα στην Μέση Ανατολή που εξακολουθεί να είναι ένας επικίνδυνος χώρος.
«Το 2016 κλείσαμε κοντά στα επίπεδα του 2015, παρότι προβλεπόταν ότι η χρονιά θα είχε μείωση. Αυτό έγινε χάρη στα πλοία που λόγω των προβλημάτων της Τουρκίας ήρθαν στα ελληνικά λιμάνια. Το 2017 όμως τα νούμερα ήταν απογητευτικά. Οι λόγοι είναι πολλοί. Τρομοκρατία, κρίση σε όλη την Ευρώπη, το Brexit που προβληματίζει πολύ τους Βρετανούς, το προσφυγικό, τα capital controls», είπε ο κ. Κόντες.
Η αγορά της κρουαζιέρας πάντως, δείχνει μια ‘μετατόπιση’ προς την περιοχή της Ασίας και της Αυστραλίας, καθώς κρουαζιερόπλοια πολύ μεγάλης δυναμικότητας δρομολογούνται για να καλύψουν την εντεινόμενη ζήτηση. «Από την άλλη, τα μικρότερα καράβια πάνε στη Βόρεια Ευρώπη και στη Δυτική Μεσόγειο. Η μόνη εταιρεία που διατηρεί τα ίδια καράβια και εφέτος στη Μεσόγειο είναι η MSC. Εχοντας απομακρυνθεί από το homeport στην Κωνσταντινούπολη, πολλά κρουαζιερόπλοια πλέον ξεκινούν από τη Γένοβα, τη Βενετία, το λιμάνι Τσιβιταβέκια της Ρώμης και τη Βαρκελώνη: «Η Βενετία ευνοεί την επιβίβαση για την Αδριατική και το Αιγαίο ενώ η Τσιβιταβέκια εξυπηρετεί κυρίως τη Δυτική Μεσόγειο», λέει ο κ. Κόντες.
Βέβαια, η Ελλάδα απορρόφησε μεγάλο μερίδιο τουριστών, κυρίως Αμερικανών, που για λόγους ασφαλείας και φόβου της τρομοκρατίας απέφυγαν την Τουρκία.
«Από την Κωνσταντινούπολη το 2016 είχαμε πολύ homeporting στον Πειραιά, μιας και αποτέλεσε πρόσκαιρα ένα ασφαλές λιμάνι για τις εταιρείες κρουαζιέρας. Φέτος, τα πλοία έφυγαν τελείως λόγω έλλειψης ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Δυστυχώς τα καράβια που έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη και το 2016 χρησιμοποίησαν πρόσκαιρα το λιμάνι του Πειραιά δεν καταφέραμε να τα κρατήσουμε. Εφέτος είχαμε ακόμη λιγότερες προσεγγίσεις και homeporting. Και για το 2018 είμαστε ακόμη πολύ επιφυλακτικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόντες.