Επιτακτική ανάγκη για την επιβολή περιορισμών που σχετίζονται με τις εκπομπές ρύπων που προτείνονται από τα Ηνωμένα Έθνη έως το 2024 λόγω της αυξημένης ζήτησης για διεθνείς πτήσεις, αναφέρει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών –ΙΑΤΑ.

Η IATA δήλωσε ότι η τρέχουσα ανάκαμψη της εναέριας κυκλοφορίας υποδηλώνει ότι ο κλάδος θα υπερβεί ένα όριο εκπομπών που καθορίστηκε από τον ΟΗΕ στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος αντιστάθμισης και μείωσης εκπομπών άνθρακα για τη διεθνή αεροπορία (CORSIA) από τα τέλος του επόμενου έτους.

Το σχέδιο CORSIA στοχεύει να περιορίσει τις εκπομπές ρύπων από τις διεθνείς πτήσεις στο 85% των επιπέδων του 2019, σημείο που η IATA πιστεύει ότι θα επιτευχθεί το επόμενο έτος.

Ενώ η πρώτη φάση είναι προαιρετική, το CORSIA καθίσταται υποχρεωτικό το 2027, πράγμα που σημαίνει ότι οι αερομεταφορείς από περισσότερες από 100 συμμετέχουσες χώρες θα αναγκαστούν να αντισταθμίσουν τις αυξανόμενες εκπομπές ρύπων τους.

Σε απάντηση, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών (FAA) είπε ότι τα νούμερα συμψηφισμού που σχετίζονται με τις απαιτήσεις πρώτης φάσης της CORSIA θα υπολογιστούν το 2026.