Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) προέτρεψε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν γρήγορα τις παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) για την αποκατάσταση της αεροπορικής συνδεσιμότητας.

Το Συμβούλιο της ICAO ενέκρινε ένα έγκυρο και ολοκληρωμένο πλαίσιο προσωρινών μέτρων , με βάση τον κίνδυνο για τις αεροπορικές μεταφορές κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19.

«Η καθολική εφαρμογή των παγκόσμιων προτύπων έχει καταστήσει την αεροπορία ασφαλή. Μια παρόμοια προσέγγιση είναι κρίσιμη , έτσι ώστε να μπορούμε να αποκαταστήσουμε με ασφάλεια την αεροπορική συνδεσιμότητα καθώς ανοίγουν ξανά τα σύνορα και οι οικονομίες. Το έγγραφο καθοδήγησης απογείωσης δημιουργήθηκε με την καλύτερη τεχνογνωσία της κυβέρνησης και της βιομηχανίας. Οι αεροπορικές εταιρείες το υποστηρίζουν σθεναρά. Τώρα προτρέπουμε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν γρήγορα τις συστάσεις, γιατί ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει ξανά », δήλωσε ο Alexandre de Juniac, Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της IATA.

Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα

  • Φυσική απόσταση στο βαθμό που είναι εφικτό και εφαρμογή «κατάλληλων μέτρων βάσει κινδύνου όπου η απόσταση δεν είναι εφικτή, για παράδειγμα σε καμπίνες αεροσκαφών»
  • Καλύμματα προσώπου και μάσκες από επιβάτες και εργαζόμενους στην αεροπορία
  • Συχνή απολύμανση όλων των περιοχών με δυνατότητα ανθρώπινης επαφής και μετάδοσης
  • Προληπτικός έλεγχος της υγείας
  • Έντυπα δήλωσης για την υγεία των επιβατών σύμφωνα με τις συστάσεις των αρμόδιων υγειονομικών αρχών

«Αυτό το επίπεδο μέτρων θα δώσει στους ταξιδιώτες και στο πλήρωμα την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να πετάξουν ξανά. Και δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με τους συνεργάτες μας για τη συνεχή βελτίωση αυτών των μέτρων καθώς η ιατρική επιστήμη, η τεχνολογία και η πανδημία εξελίσσονται », δήλωσε ο Alexandre de Juniac.