Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) στηρίζει τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για το COVID-19 Aviation Health Safety Protocol για την ασφαλή επανεκκίνηση των αερομεταφορών στην Ευρώπη.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του EASA και του ECDC ευθυγραμμίζονται με τις συστάσεις που παρέχονται τόσο από τον τομέα των αεροπορικών εταιρειών όσο και από τα αεροδρόμια για μια πολυεπίπεδη προσέγγιση προσωρινών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, επιτρέποντας παράλληλα σε βιώσιμες αεροπορικές υπηρεσίες να συμβάλουν στην προώθηση της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάκαμψης.

Ωστόσο, οι κατευθυντήριες γραμμές θα είναι αποτελεσματικές μόνο εάν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη παρέχουν εναρμονισμένη εφαρμογή και αναγνωρίζουν αμοιβαία τις προσπάθειες του άλλου.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα έβλαπτε την εμπιστοσύνη του κοινού στο αεροπορικό σύστημα, με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και τις θέσεις εργασίας.

Τα βασικά μέτρα στις κατευθυντήριες γραμμές του EASA περιλαμβάνουν:

  • Η φυσική απόσταση στο αεροδρόμιο πρέπει να διατηρηθεί.
  • Συνιστάται να φοράτε μάσκες ανά πάσα στιγμή στο αεροδρόμιο, όπως και η παροχή κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας στο προσωπικό.
  • Συνιστώνται βελτιωμένες διαδικασίες καθαρισμού τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στο αεροσκάφος, ειδικά για επιφάνειες που αγγίζονται συχνά.
  • Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να διασφαλίζουν, στο μέτρο του δυνατού, τη φυσική απόσταση μεταξύ των επιβατών. Τα μέλη της οικογένειας και τα άτομα που ταξιδεύουν μαζί ως μέρος του ίδιου νοικοκυριού μπορούν να κάθονται το ένα δίπλα στο άλλο.

Σε δήλωση που συνοδεύει το Πρωτόκολλο, ο EASA εξήγησε ότι τα συνιστώμενα μέτρα θα αξιολογούνται και θα ενημερώνονται τακτικά σύμφωνα με αλλαγές στη γνώση του κινδύνου μετάδοσης καθώς και με την ανάπτυξη άλλων διαγνωστικών ή προληπτικών μέτρων.
Η IATA είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις αρχές σε αυτήν τη διαδικασία βελτίωσης και βελτιστοποίησης των συστάσεων και κατευθυντήριων γραμμών.