Το αποτύπωμα του COVID-19 στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, κυρίως, στα μικρότερα-εξαρτώμενα από τον τουρισμό- κράτη, επιχείρησε να χαρτηραφήσει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών, μετά και τις πλέον δυσοίωνες προοπτικές που περιέγραψε σε έκθεσή του και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η  Ελλάδα, η Κόστα Ρίκα,το Μαρόκο, η Πορτογαλία και η Ταϊλάνδη συγκαταλέγονται στις πιο σοβαρά πληγείσες περιοχές, με απώλειες στα έσοδα του τουρισμού που θα υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για το 2020.

Το γράφημα υπολογίζει τις άμεσες τουριστικές επιπτώσεις στις εισαγωγές, τις εξαγωγές και τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών σε ένα σενάριο που προβλέπει σταδιακά ανοίγματα το Σεπτέμβριο, αλλά μια πτώση περίπου 70 τοις εκατό στις εισπράξεις του τουρισμού και στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 2020.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μιας χώρας είναι ένα μέτρο των συνολικών συναλλαγών του – το οποίο περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται, στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών – με τον υπόλοιπο κόσμο. Για ορισμένες οικονομίες, η μείωση του τουρισμού (που θεωρείται εξαγωγή) θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα συνολικά υπόλοιπα τρεχουσών συναλλαγών.

Για παράδειγμα, στην Ταϊλάνδη, η μείωση του τουρισμού λόγω του COVID-19 θα μπορούσε να μειώσει τις συνολικές εξαγωγές της χώρας κατά 8 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και να έχει άμεση καθαρή επίπτωση περίπου 6 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της το 2020. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει μέρος του συνολικού πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών κατά 7% που είχε η χώρα το 2019.

Οι προοπτικές για μικρότερα, εξαρτώμενα από τον τουρισμό κράτη είναι ακόμη πιο έντονες. 

Ωστόσο, η συνολική επίδραση που θα έχει η μείωση του τουρισμού στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών μπορεί να είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη άμεση επίπτωση. Μικρότερες, εξαρτώμενες από τον τουρισμό χώρες και ακόμη μεγαλύτερες οικονομίες με μεγάλη τουριστική βιομηχανία μπορεί να δουν αντισταθμιστικά έμμεσα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, τα μικρότερα έθνη με λιγότερους εγχώριους πόρους συχνά βασίζονται σε περισσότερες εισαγωγές για να στηρίξουν τις τουριστικές τους βιομηχανίες. Η μείωση των τουριστικών εξαγωγών και η οικονομική δραστηριότητα που οδηγεί, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, θα οδηγήσει σε αντίστοιχη πτώση των εισαγωγών – μειώνοντας τον συνολικό αντίκτυπο στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Πολλά είναι ακόμη άγνωστα σχετικά με τον ρυθμό της ανάκαμψης του τουρισμού το 2020. Η επιθυμία και η ικανότητα των ανθρώπων να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και το 2021, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, αφήνουν να διαγραφεί μία αβέβαιη προοπτική για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία… σε μεγάλες και μικρές οικονομίες.