Ταξιδιωτικοί πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες, στην Νορβηγία θα είναι οι πρώτοι που θα εφαρμόσουν αυτές τις μέρες την νέα γενιά συστημάτων διακανονισμού (NewGen ISS) της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA).

Το NewGen ISS αντιπροσωπεύει τον εκσυγχρονισμό του Σχεδίου Χρέωσης και Διακανονισμού της IATA από τη δημιουργία της το 1971, για τη διευκόλυνση της παγκόσμιας διανομής ταμείων μεταξύ επιβατών, ταξιδιωτικών πρακτόρων και αεροπορικών εταιρειών.

“Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα εκσυγχρονισμού των λειτουργιών διευθέτησης του κλάδου, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του καναλιού αγορών ταξιδιωτικών πρακτόρων που χρησιμοποιούν εκατομμύρια επιβάτες κάθε μέρα, δήλωσε ο Aleks Popovich, ανώτερος αντιπρόεδρος της IΑΤΑ.

Το NewGen ISS go-live στη Νορβηγία αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα ετών σχεδιασμού και προσπάθειας με τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα αξίας των αεροπορικών ταξιδιών, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιρειών, ταξιδιωτικών πρακτόρων, παρόχων πληροφορικής και συστημάτων.

Ενώ η Νορβηγία είναι μια σχετικά μικρή ταξιδιωτική αγορά, είναι τεχνολογικά προηγμένη και μπορεί να υιοθετεί νέες λύσεις, καθιστώντας το ιδανικό περιβάλλον για να ζωντανέψει με το NewGen ISS”.

Το NewGen ISS αποτελείται από τέσσερις πυλώνες:

  • IATA EasyPay, μια νέα εθελοντική λύση για την έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων στο BSP με χαμηλό κόστος ανά συναλλαγή. Ως ασφαλή τρόπο πληρωμής, οι συναλλαγές IATA EasyPay δεν αποτελούν μέρος των πωλήσεων σε μετρητά. Αυτό επιτρέπει στους ταξιδιωτικούς πράκτορες να μειώσουν τα ποσά της χρηματοοικονομικής τους ασφάλειας που κατέχονται με την ΙΑΤΑ και να εκδίδουν συναλλαγές που δεν περιλαμβάνονται στο BSP Remittance Holding Capacity.
  • Χωρητικότητα εκταμίευσης (RHC), ένα πλαίσιο διαχείρισης του κινδύνου που επιτρέπει την ασφαλέστερη πώληση και μετριασμό των απωλειών που προκύπτουν από τις αδυναμίες των ταξιδιωτικών γραφείων. Για την πλειοψηφία των ταξιδιωτικών πρακτόρων, ο RHC υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου των τριών υψηλότερων περιόδων αναφοράς των προηγούμενων 12 μηνών πλέον του 100%. Επιπλέον, υπάρχουν μέτρα που επιτρέπουν στους ταξιδιωτικούς πράκτορες να διαχειρίζονται το RHC τους και να συνεχίζουν να πωλούν με ασφαλή τρόπο, όπως με το Iata EasyPay.
  • Τρία επίπεδα πιστοποίησης ταξιδιωτικών πρακτόρων, προσφέροντας στους πράκτορες μεγαλύτερη ευελιξία. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ του πιο κατάλληλου μοντέλου για την επιχείρησή τους, καθώς και να μετατρέψουν τα επίπεδα σε σχέση με την εξέλιξη της επιχείρησής τους.

Αυτά τα μοντέλα είναι:
A). Η διαπίστευση GoGlobal είναι μια διαπίστευση “ενιαίας θυρίδας” για πράκτορες με δραστηριότητες σε πολλαπλά BSP. Οι πράκτορες πολλών χωρών θα πληρούν ένα ενιαίο παγκόσμιο σύνολο απαιτήσεων και κριτηρίων και θα είναι σε θέση να πιστοποιούν όλες τις τοποθεσίες τους σε όλο τον κόσμο σε μια ενιαία συμφωνία του Passenger Sales Agency.

B). Η διαπίστευση GoStandard αντιστοιχεί πλησιέστερα στην τρέχουσα διαπίστευση και αφορά πράκτορες που λειτουργούν σε μία μόνο χώρα. Αυτοί οι πράκτορες θα έχουν πρόσβαση σε όλους τους τρόπους πληρωμής BSP: μετρητά, πιστωτικές κάρτες και IΑΤΑ EasyPay. Αρχικά, όλοι οι πράκτορες στη Νορβηγία θα έχουν διαπίστευση GoStandard.

Γ). Η διαπίστευση GoLite είναι μια απλούστερη μορφή διαπίστευσης για πράκτορες που θα εισπράττουν μόνο με τη χρήση της IATA EasyPay ή / και πιστωτικών καρτών πελατών. Καθώς υπάρχει περιορισμένος οικονομικός κίνδυνος, οι απαιτήσεις ασφαλείας είναι ελάχιστες.

  • Παγκόσμια ασφαλιστική κάλυψη – μια προαιρετική εναλλακτική λύση χρηματοοικονομικής ασφάλειας για πρακτορεία ταξιδίων που παρουσιάζει μια οικονομικά αποδοτική και ευέλικτη εναλλακτική λύση στις τραπεζικές εγγυήσεις και σε άλλα είδη ασφάλειας.

Οι επόμενες χώρες που θα εφαρμοστεί το NewGen ISS είναι στη Φινλανδία (16 Μαρτίου), τη Σουηδία και τον Καναδά (26 Μαρτίου), τη Δανία (1 Απριλίου), τις Βερμούδες (9 Απριλίου), την Ισλανδία και τη Σιγκαπούρη (16 Απριλίου) και αναμένεται να ολοκληρώθηκε σε όλες τις αγορές του BSP έως το πρώτο τρίμηνο του 2020.